Расате пред OFFNews: Окупацията не е предизборен ход, става дума за принципи

"Докато говорим с вас, тежко екипирана жандармерия влиза в сградата"

Симона Костадинова 24 септември 2014 в 18:57 9200 10

Снимка БГНЕС, Архив

Боян Расате

Лидерът на националистическата формация "Български национален съюз-НД" Боян Расате коментира пред OFFNews решението на партията му да окупира зала в сградата на бившия Партиен дом, където се помещава Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Г-н Расате, защо се стигна до това да окупирате една от стаите на сградата, където се помещава ЦИК?

Защото от началото на предизборната кампания срещу нашата политическа партия се усеща едно тенденциозно отношение. Възпрепятства се политическата ни агитация, многократно се променяха нашите участия в предавания. 

Това се случваше еднолично, с анекс към договорите, които сме сключили. 

И на последно място, това, което силно разгневи нашите кандидати за народни представители, както и мен самия, е че ЦИК преди два дни излезе с решение, което забранява излъчването на предизборния агитационен клип на "Български национален съюз- НД". 

До решението се стигнало, защото в този клип участвало дете, което развява българско знаме. Уточнявам, че детето е актьор-изпълнител, наето е с разрешение на родителите му. То минава само на заден план в кадъра. В същото време в предизборния клип на ДПС, който се върти във всички медии и в интернет, на множество кадри се виждат непрекъснато деца и национални знамена. Всички кадри показват тези деца на предизборни митинги на ДПС с партийни лога, балони, знамена и т.н. 

Вие смятате, че ЦИК си затваря очите за някои партии?

ЦИК отказа да се срещне с нас, защото ние подадохме сигнал срещу този клип, подадохме и жалба срещу решението за нашия клип. Представител на ЦИК отказа да се срещне с нас, след което ние решихме да прибегнем към тази крайна мярка. Но искам само да добавя, че тази окупация не е предизборна агитация, тук става дума за принципи, законност и за възмущение, което се натрупва от дълго време в нас благодарение на беззаконието, което упражнява един държавен орган, който би следвало да следва законите.

Решението за тази окупация спонтанно ли беше?

Всичко, което правим, е обмислено.

Какви са вашите искания?

Искаме среща с легитимен представител на ЦИК, искаме да се вземе незабавно решение относно казуса с клипа на "Български национален съюз-НД", като забраната за неговото излъчване да бъде вдигната. Или клипът на ДПС да бъде забранен по същата алинея и същия член.

До кога смятате да останете в стаята на бившия Партиен дом?

Оставаме в стаята, докато не говорим с някого от ЦИК или не ни изведат от нея.

Говорител на ЦИК е казал, че комисията "не работи под натиск и не се среща с криминални". Как бихте коментирали това?

ЦИК са партийно обвързан орган. Комисия, която не взима автономни решения, обслужва партийни интереси. Това е видно от решенията им. 

Ние сме кандидати за народни представители, а не криминални лица. Криминалните лица би трябвало да имат повдигнати обвинения за престъпления и участието им в изборите да бъде забранено или най-малкото да не са регистрирани като кандидати. 

Към момента това не е факт. Тук говорим за едно пълно пренебрежение, на което сме свидетели ние, българските граждани. Това е пренебрежение от страна на институциите към хората, които искат да подадат сигнал или жалба. 

Това е едно арогантно, безскрупулно поведение. Точно заради това ние стигнахме до извода, че единственият начин, по който можем да общуваме с ЦИК, е именно този.

Какво се случва в момента в сградата на бившия Партиен дом?

Докато водим този разговор с вас, охраната на НСО беше изведена от сградата и беше въведена тежко екипирана жандармерия.

Това на мен ми подсказва, че най-вероятно залата, в която се намираме ще бъде атакувана и ние ще бъдем изведени със сила.

И все пак искам отново да кажа, че тази окупация не се прави заради предизборната кампания. Ние защитаваме принципи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!