Радев разпуска веднага парламента и насрочва избори

OFFNews 10 януари 2017 в 19:58 12321 12

Новоизбраният президент ген. Румен Радев обяви, че ще назначи служебно правителство, ще разпусне парламента и ще насрочи избори веднага след встъпването си в длъжност на 22 януари. 

Това става ясно от писмо на Радев до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, след като ГЕРБ предложи да се отпуснат още няколко дни на парламента, за да бъдат приети промените за мажоритарна избирателна система. 

"Всякакви опити да се удължава животът на 43-то Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд", се казва в писмото, разпространено от пресофиса на Радев. 

"На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа", подчертава Радев.

На 22 януари предстои встъпването в длъжност на новоизбраните президент и вицепрезидент. След това Конституцията ме задължава да извърша действия по назначаването на служебно правителство, разпускане на действащото Народно събрание и определяне дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. В своето произнасяне от 22 ноември 2016 г. Конституционният съд определя тези действия на президента като "първостепенни и неотложни". Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели", се посочва още в писмото.

Радев допълва, че пожелава ползотворна работа на парламента в оставащите дни до разпускането му. 

Призивът на ГЕРБ за промяна в изборните правила дойде в последните дни, след като в края на миналата година от партията бяха категорични, че правилата няма да се променят преди изборите напролет. 

По-рано днес правната комисия отхвърли от дневния си ред проекта с промяна на избирателната система от референдума на Слави Трифонов. Очаква се дебат по темата да има утре в пленарната зала, в първото заседание на НС за новата година.

Против удължаването на работата на парламента се изказаха днес от БСП. 

Лидерът на партията определи предложението на ГЕРБ като "имитация на работа" и опит да се яхне популистки желанието за промени. 

Според нея тези, които искат удължаване на работата на НС, си правят евтин PR: „Искат да удължат колкото е възможно повече работата на парламента, за да могат да си довършат започнатите далавери, като ние през последните дни изнасяме множество факти за това. Опитват се да вменяват и на президента Радев да нарушава Конституцията, само за да останат те на власт". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

12

Denis Rizanov

13.01 2017 в 13:35


Няма кво да те "уча". Одъртял като цървул и останал ненаучен.
Жалко отравратително "късопишко" псе си ти.
Отмъстително с малките си пръстчета, свило в себе си цялата злоба на света. Леко да не се пръснеш.
Смяташ че можеш да раздаваш "правосъдие" ли?
Дребен жалък дегенарат мачкащ бастуна на ученички с къси полички.

По-здрав чекиджио!

29217

11

Лопе де Вега

12.01 2017 в 13:48

Дениска, сплющенная пиписка, ти мен не ме учи! Дай го по-кротко, ако обичаш. Може и по-сдържано. Изобщо абе я се шибай!

Поздрав!

42249

10

Denis Rizanov

11.01 2017 в 13:09

"Ами признавам си. Пак чета и пак не долавям точно къде е иронията на Денис."

Не бой се бе Лопе, няма да те стреляме. Сарказъм, кво толкоз? Ше те научимЕ, не се коркоай. За тва са тричленките. ;)


Урок первий. Най-отподир.
"КЪМ БЕСИЛОТО!!!!" Схващаш ли или си само схванат?

29217

8

Лопе де Вега

11.01 2017 в 12:08

Ами признавам си. Пак чета и пак не долавям точно къде е иронията на Денис. Звучи ми много познато от някъде - откъде ли? Знаете ли, че и днес такива призиви се правят често и насериозно и то на много места. Както и да е - нейсе,запуши я, викаше Бае ви Ганьо.

Вече ще внимавам. Благодаря за минусите!

Поздрав!

42249

6

Denis Rizanov

10.01 2017 в 22:09

Лопе де Вега, купи 2 ейла на Команданте. Има защо.

По-здрав!

77927

5

El Commandante

10.01 2017 в 21:32

Лопе, човека е брилянтно саркастичен бе, ти кво не разбра деба....

29217

4

Лопе де Вега

10.01 2017 в 21:20

Денис, дребен пенис, не забравяй, че тези като теб са втората смяна в подземията за разстрел. Защо? Остава ти за домашно.

Поздрав!

77927

3

El Commandante

10.01 2017 в 21:19

Aахахахахха Denis, с глас се смея човек,ахахаха...