Радев на аудиенция при папата за 24 май на 26-и, след Тръмп

OFFNews 24 май 2017 в 19:55 5180 1

Президентът ген. Румен Радев заминава на традиционнот официално посещение във Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост чак на 26 май. Вероятната причина за известното отлагане на аудиенцията е, че днес, в деня на българския празник, на гости на главата на Римокатолическата църква е американският президент Доналд Тръмп.

Радев ще води българска делегация при папа Франциск, включваща вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на културата Боил Банов, зам.-председателят на Народното събрание Веселин Марешки, ръководители на образователни и културни институции и представители на българското духовенство.

Радев ще има разговор с папа Франциск и ще се срещне с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

В Рим държавният глава ще посети светите за българите места - базиликата „Сан Клементе“, където е гробът на Свети Кирил, църквата „Св. Павел ала Регола“, предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица, както и базиликата „Санта Мария Маджоре”, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на светите братя Кирил и Методий. Президентът ще поднесе цветя пред паметниците на Иван Вазов и на Кирил и Методий, се казва в съобщение на пресслужбата му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови