Радев: Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит

OFFNews 03 март 2017 в 19:22 14097 7

Радев: Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит

"Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит. Но дори 5 века Османско иго не изтриват спомена за това кои сме", заяви в словото си при тържествената заря-проверка президентът Румен Радев.

На площад "Народно събрание" в София се проводе традиционната тържествена заря-проверка за националния празник на България - Трети март.

Според президента: "Всяка епоха предлага своя заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв."

„Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете. Затова е нужно да помним, да не забравяме онези луди глави, които със саможертвата си върнаха българския въпрос в дневния ред на Европа. Да помним Батак. Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем у Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка“, заяви още държавният глава. „Зад нас е паметникът на Царя Освободител. Руският народ не се страхува от жертви в името на вярата и братството, казва генерал Скобелев“, допълни той.

„Миналото е капитал, защото всяко поражение е урок, а всеки триумф – вдъхновение, когато страниците на историята се четата със смирение и признателност към жертвите, своите и чуждите. Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравата“, завърши словото си държавният глава.

Пълен текст на словото:

„Всяка епоха предлага своя, заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България“. Това заяви държавният глава Румен Радев в словото си по време на тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България - Трети март. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните части на Българската армия на площад „Народно събрание“.

В изказването си държавният глава подчерта, че „човек без памет е по-беден от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е“ и призова народът ни да не гледа на миналото само като на бреме. „Миналото е капитал, защото всяко поражение е урок, а всеки триумф – вдъхновение, когато страниците на историята се четат със смирение и признателност към жертвите – своите и чуждите. Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравата“, заяви Румен Радев.

Много събития предхождат възкресението на България, но едно ги свърза – паметта, посочи президентът и припомни, че паметта за вярата ражда Българският Великден и църковната ни независимост. „Паметта за историята вдъхновява монаха Паисий да буди българите след векове на униние. Паметта за езика и буквите дават на възрожденците силата на словото, с което бунят своите съвременници. Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит, но дори пет века османско иго не изтриват спомена за това, кои сме“, каза държавният глава.

Румен Радев заяви, че „човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет“. Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете“ и призова да помним и да не забравяме онези луди глави, които със саможертвата си върнаха Българския въпрос в дневния ред на Европа. „Да помним Батак. Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем у Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка", призова още държавният глава.

Президентът Румен Радев изрази признателността на народа ни към войните от много народи – руснаци, украинци, румънци, поляци, финландци, белоруси, литовци и много други, които са положили кости на бранните поля за Освобождението на България.

По-късно днес в Централния военен клуб в София ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

8

Бухльо

04.03 2017 в 00:00

Честит Трети март и поклон на дедите ни, които отстояха Шипка и така направиха възможна руската победа!
Да сме горди, че сме българи - потомци на онези люде, които през 1876 дадоха имота и живота си, за да научи Европа за нас и за да има повод Руската империя да поведе поредната война за Проливите...този път успешна. Потомци и на онези, които на Шипка спряха пълчищата на вековния враг. Потомци и на онези, които спечелиха войната за Съединението, напук на покровителя, който изтегли офицерите си в сюблимния момент, за да загубим. Днес е наш празик, платен с наша кръв и не е нужно да се кланяме на чужди държави, за това което дедите ни са платили стократно!

17156

7

aviatora

03.03 2017 в 23:42

Г-н президент, действай срещу мафията и тези, които обраха бедния български народ, защото много скоро ще започнем да те ненавиждаме и ще те свалим от власт!!!!!!!!

8931

6

AnderXale

03.03 2017 в 23:37

Най - накрая си намерихме човек, който да изпълни наистина със смисъл президентската инцтитуция, а не като онова предишното безгръбначно същество! Евала (макар и турска дума, но точно определяща значението на посланието) на генерала! А за ония другите едно голямо нищо, защото са недостойни и е време да бъдат изметени от българската история!

77927

2

El Commandante

03.03 2017 в 20:05

Брао!

Най-накрая една смислена реч а не безполовия хленч на Асенов.