Радев: Опасявам се, че ЕС ще остане заложник на войната със санкции срещу Русия

ОFFNews 30 януари 2017 в 14:34 8470 14

Снимка БГНЕС

Няма практическа полза от санкциите срещу Русия и е възможно ЕС да остане заложник на тази "война", докато САЩ възстановят диалога си с Москва, коментира президентът Румен Радев в интервю за EurActiv. 

"Що се отнася до санкциите, аз не виждам каква е практическата полза от тях, а загубите са очевидни. Опасявам се, че новата администрация на САЩ ще възстанови диалога с Русия и ЕС ще остане заложник на войната със санкции", каза Радев. Той припомни изказването си, че българският избор на ЕС и НАТО е стратегически и не бива да бъде поставян под въпрос.

Коментирайки определянията по негов адрес, че е проруски президент, летецът заяви, че поставянето на етикети е елементарна политическа практика, а някои европейски медии допускат да бъдат въвлечени във вътрешнополитически интриги като използва етикети. 

Преди заминаването си за първото посещение в Брюксел Радев заяви, че иска да установи контакти с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и новия председател на Европарламента Антонио Таяни, за да обсъдят връзката между София и Брюксел и бъдещето на Съюза, който според Радев трябва да бъде съхранен на всяка цена.

Радев обоснова назначаването на Огнян Герджиков за служебен премиер и заяви, че кабинетът е безпартиен и експертен. 

"Герджиков е уважаван адвокат, човек с чувство за отговорност. Политическите партии гледаха нетърпеливо дали кабинетът ще бъде съставен без тяхно участие. Това се случи", каза президентът. 

По думите на новия президент основните проблеми на страната ни са липсата на правосъдие и ниските доходи, а демографският срив и следствие от тях. Затова според Радев е необходима съдебна реформа. Не е тайна, че корупцията е наследен проблем, твърди още президентът.  

Радев категорично отхвърли възможността България да загуби председателството на Съвета на Европейския съюз, както заяви бившият президент Росен Плевнелиев. 

Новият президент затвърди позицията си, че българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се прилага във външния свят. Според него през последните години се е случвало обратното. 

"Искам да установя прагматични и взаимно полезни отношения с лидерите на САЩ, Русия и Китай", каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10812

12

Скандинавец

30.01 2017 в 20:28

Не се присмивайте на военослужещия. Неговата мисия е не да мисли, а да изпълнява указания. Ако не го инструктираш как да ползва тоалетната, .... мани, мани.
Така и Радев. Изпълнява инструкции от мАсква (директно или чрез кУрнелия).

11977

11

МБ

30.01 2017 в 19:09

Почва се...с метаните към КОрнелия.

12038

10

косата

30.01 2017 в 16:57

фатмакът си остава фатмак

26179

7

ELPIDA

30.01 2017 в 16:43

"Искам да установя прагматични и взаимно полезни отношения с лидерите на САЩ, Русия и Китай", каза той.

Всяка обструкция на това изказване ще звучи като грачене на махленки от борса за плодове и зеленчуци с изтекъл срок на годност.

10982

6

Emiliya Emiliya

30.01 2017 в 16:27

тъп фатмак

77927

5

El Commandante

30.01 2017 в 16:04

"Никъде няма ясни доказателства или опровержения дали санкциите имат желания ефект или."

Тва е най-голямата тъпотия, която прочетох тук днес.
Поздравления, печелите награда!