Радев: Обстановката в Македония е тревожна

OFFNews 29 април 2017 в 19:13 5333 1

Като "тревожна" определи обстановката в Македония президентът Румен Радев. 

Президентът Румен Радев е разговарял днес с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по повод Македония.

Той определи разговорите като подробни. Обсъдихме много внимателно обстановката в Македония, посочи президентът, цитиран от БТА.

Имам гаранциите, че въпросът за Македония ще бъде поставен много сериозно и очаквам нашето виждане, че ЕС трябва да помогне за възстановяването на диалога между партиите, между институциите - тук да бъдем подкрепени. Това ще бъде най-важното за запазването на сигурността в региона, заяви държавният глава, който участва в извънредния Европейски съвет в Брюксел по повод предстоящия Брекзит. 

Европейският съюз ще остане единен и ще следва общ подход в преговорите за напускане на Великобритания, каза Радев и призова в рамките на преговорния процес да бъдат съхранени правата на 4.5 млн. европейски граждани, които живеят и работят във Великобритания, както и на британците в ЕС.

„Това няма да бъде лесен процес. Очакват ни много трудности, но важното е, че всички европейски лидери се обединиха около общите за ЕС цели – защита на правата на гражданите, на бизнеса, на отделните държави-членки и на съюза като цяло“, заяви Румен Радев и допълни, че ЕС и Великобритания следва да постигнат съгласие и по отношение на финансовите задължения на Обединеното кралство, както и граничните и митнически процедури.

На 22 май ще бъдат приети директиви, с които ще бъдат определени конкретните критерии за водене на преговорите и етапите на този процес, стана ясно от думите на президента.

„Очакваме през октомври да е приключила първата фаза от преговорния процес и на България се пада отговорността, в рамките на своето председателство на Съвета на ЕС, да решава втората фаза на преговорите. Те трябва да приключат с изготвянето на споразумение до октомври 2018 г., за да има време за процеса по ратификация и до март 2019 г. отделянето на Великобритания да бъде факт“, заяви Румен Радев.

Според него финансовата част от преговорите ще е най-сложна. 

„В момента не мога да прогнозирам как това ще засегне България. Зависи изключително от това дали Великобритания ще признае погасяването на своите задължения. До момента по дългогодишната финансова рамка и след 2020 г. те никак не са малко“, заяви държавният глава в отговор на въпрос за това как Брекзит ще засегне страната ни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови