Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Радев: Аз съм шпионин на народа във властта

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 януари 2017 в 16:38854612
Румен Радев

"Генералът, шпионин на народа" - така германският журналист Райнхард Везер от в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" озаглавява интервюто си с новия български президент Румен Радев.

В разговора с кореспондента на ФАЦ новоизбраният български президент говори за кариерата си като натовски официер и се шегува с обвиненията, че бил „руски шпионин” или „американски агент”: „Казах им: Спокойно, хора, аз наистина съм шпионин - шпионин на българския народ в бъдещото управление”.

В интервюто Радев казва още: „Социалистите знаеха, че никой от техните редици няма сериозни шансове да бъде избран, тъй че накараха социолозите да проучат как изглежда мечтаният президент на българите. А след това потърсиха кандидат, който пасва към този образ”.

По-нататък в статията на германския вестник, цитиран от "Дойче веле", става дума за професионалната биография на Радев, за политическата ситуация в страната и за отношенията с Русия и Съветския съюз: „До 1989 година българските комунисти следваха съветското ръководство по-лоялно от всички останали страни в Източния блок, а тяхната партия-наследничка и до днес, 27 години след промените, все още поддържа много тесни отношения с Москва. И то не само в политическо отношение: олигарсите, които имат голямо влияние в партията, поддържат и делови връзки”.

Журналистът акцентира и върху темата "Русия", като пише, че по нея Радев отчетливо се различава от досегашния президент Росен Плевнелиев. „Един държавен глава не бива да работи за това да изнамира врагове на страната си”, казва в тази връзка Радев. На въпроса дали Русия е заплаха за Запада, отговаря така: „Ако говорим от една страна за ЕС и за НАТО, а от друга - за Русия, тогава трябва да се борим срещу насрещните паранои и у двете страни”.

"В България позицията на отиващия си президент се споделя само от едно малцинство, което обаче е политически много активно. Става дума най-вече за либерални партии и представители на гражданското общество, които се смятат за продължители на антикомунистическото дисидентство. От своя страна бъдещият президент Радев огласява позицията на голямото мнозинство. Българите се чувстват езиково, културно и религиозно близки до Русия и освен това, заради ролята ѝ през 19 век, я смятат за освободителка от Османската империя. (…) В същото време в България има ясни мнозинства в полза на западните съюзи", припомня германският журналист.

Във връзка с Брекзит, еврокризата и кризата с бежанците Радев посочва: „Трябва да насочим всичките си усилия към запазване на единството в ЕС. Ако допуснем той да се разпадне, това би било гигантско разхищение на усилията на цели поколения”. Той допълва, че би искал България най-после да бъде приета в Шенгенското пространство, защото „не приемам да има Европа на две скорости”.

Според автора новоизбраният български президент формулира думите си много внимателно, не раздава обобщени оценки за политическата класа и създава впечатлението, че наистина желае да възстанови доверието на хората към политиците. В интервюто за вестника Радев обяснява, че неговата изборна победа е израз тъкмо на кризата на доверието между граждани и политици, която наблюдаваме в цяла Европа. Той смята, че е избран не толкова поради копнежа по „твърда ръка”, колкото като човек, който действа „организирано и отговорно”. Статията във „Франкфуртер алгемайне цайтунг” завършва с обобщението, че 
„Радев се различава от своя предшественик по много неща, не само по отношението към Русия. Той създава впечатлението за човек, владеещ се по военному, докато отиващият си президент често пъти реагираше емоционално. Двамата обаче имат една обща черта: говоренето им рязко се различава от често пъти безпределния популизъм, на който човек се натъква навред из българския политически пейзаж. Поне по време на предизборната борба Радев явно наистина се е доближил до образа на желания български президент. Доказват го изборните резултати в София: прозападно ориентираната столица е от промените насам непревземаема крепост за социалистите. Но Радев спечели и там ясно мнозинство”.
Майндърбайндър

Рейтинг : 9846

18.01 2017 в 19:25 12
+ 0
- 0
Тръмп обявиха за руски шпионин,че Радев ли ще прескочат?
стринка минка

Рейтинг : -3425

17.01 2017 в 21:05 11
+ 6
- 13
Това сигурно пак е от фалшивата Интернет.ру информация.
Denis Rizanov

Рейтинг : 21434

17.01 2017 в 21:05 10
+ 20
- 3
"Генералът, шпионин на народа" - така германският журналист Райнхард Везер от в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" озаглавява интервюто си с новия български президент Румен Радев.

1.Радев дава интурвю
2.На немският журналист Райнхард Везер
3.Който работи във вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг"
4.Където е публикувано то
5.Със заглавие "Генералът, шпионин на народа"

Та, къде в цялата работа има дойчевеле?
Ето това питам аз - значи ли, че ако не са го препечатали/препубликували дойчевеленабългарски ние никога нямаше да узнаем за него? Само това, което ни избира радиоточката на меркел, дойчевеле е меродавно и останали публикации не съществуват?
Иначе за "акъла" си прав - не го чакай.

Ето ти места, на които "дойчевеле" не присъства по никакъв начин.

http://ow.ly/mIvz3085S8F

muhlio

Рейтинг : 1239

17.01 2017 в 19:30 9
+ 13
- 11
Няма още едно интервю без да ми обяснява за Русия.На коя държава е избран за президент тоя?
кикимора

Рейтинг : 6918

17.01 2017 в 19:25 8
+ 13
- 1
Бат Радко с тея ушаци парашут не ползва в самолета.
Ал Кин

Рейтинг : -4050

17.01 2017 в 18:51 7
+ 11
- 22
Явно Румен се е ориентирал към пълен неутралитет, умерени и премерени изказвания, без да навлиза в ничии води, без да настъпва ничий мазол. Което за нашата малка държавица има резон. Ще има обаче вероятно бая работа, за да компенсира и заглажда гафчета на вицето и на другарката решетникова.
Професор Балкански

Рейтинг : 76223

17.01 2017 в 18:24 6
+ 10
- 17
Браво! Достоен натовски генерал.
трафоПОСТ

Рейтинг : 1673

17.01 2017 в 18:11 5
+ 12
- 11
Фатмака на Решетников.
случайно прочетох

Рейтинг : 4875

17.01 2017 в 17:55 4
+ 5
- 18
Шпионин?Що за думичка Щирлиц? :)
wayOff

Рейтинг : -4757

17.01 2017 в 17:19 3
+ 14
- 20
#01 Денисе §ети бе чадо. Това е от друга немска медия.....

Акъла или на време или нивгиш нали знаиш?
 
Още от : Политика
01 май 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.