Радан Кънев и Христо Иванов скочиха срещу Борисов заради намесата му във ВСС

OFFNews 17 декември 2015 в 12:26 9100 16

Кънев и Иванов скочиха срещу намесата на премиера в избора на председател на САС

Снимка БГНЕС, архив

Лидерът на ДСБ Радан Кънев и министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов реагираха остро и едновременно срещу намесата на премиера Бойко Борисов при избора на председател на Софийския апелативен съд.

Двамата се изказаха почти едновременно, критикувайки сериозно премиера.

Днес за втори път изборът на председател на съда се провали, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) не избра Нели Куцкова. Това е второто отхвърляне на кандидатурата ѝ без членовете на Съвета да мотивират решението си. Изборът дойде близо седмица, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че е несериозно съдии, които са имали амбиции за политически постове "да се правят на обективни".

"Вчера ‎43НС‬ гласува запазване на мандата на ‪#‎ВСС‬ и бетонира влиянието на главния прокурор. Днес те показаха, че чудесно са разбрали сигнала", коментира във Фейсбук Радан Кънев.

По-обстоятелствен беше Христо Иванов. "Мога да коментирам с голямо съжаление факта, че премиерът се намеси с коментар в избора на председател на САС. Крайно време е да се спре тази практика", каза той. По думите му "нито участието в изпълнителната власт, нито участието в демократична процедура за избор на вицепрезидент, може да бъде тълкувано като априори, негативно за някой магистрат". Иванов обясни, че магистратите също са граждани, които могат да участват в демократичните процедури в една държава и това не трябва да се "извежда като проблем".

По думите му фактът, че САС остава за пореден път без ръководство е притеснителен.

"Това не е първият провален избор. По много начини това не се отразява добре на състоянието на съда. Надявам се, че след празниците ВСС ще се върне с по-ясна воля каква отговорност ще поеме за управлението, за поставянето на този съд в добро състояние", заяви Иванов пред журналисти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!