Радан Кънев: Излязох от властта по-беден, отколкото влязох

OFFNews 24 април 2019 в 20:05 5283 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Водачът на евролистата на "Демократична България" Радан Кънев обяви, че е излязъл от властта по-беден, отколкото е влязъл. 

„Декларирал съм всичките си имоти. Нямам нищо, придобито след 2007 г., когато влязох в политиката. Имам половин апартамент заедно с брат ми, купен преди години с наследство от баща ми, както и един апартамент, купен заедно със съпругата ми, който още изплащам. Нямам тераси, мезонети, нито сделка, която да е на данъчна оценка. Всичко, което съм подписал, е на реална цена”, заяви Кънев пред bTV.

Той подчерта, че целия скандал "Амартаментгейт" е компроматна война между БСП и ГЕРБ, в която "Демократична България" не участва. 

С държавна заплата е невъзможно да се купи луксозен апартамент с площ 250 кв. м, коментира той. 

„Целият закон за КПКОНПИ е упражнение по излишна бюрокрация. Трябва да има закон, но да създаваме допълнителни бюрократични структури, които да вършат работата на НАП и прокуратурата, е излишно. Дали доходите отговарят на имуществото е работа на НАП и там работят истинските професионалисти. Дали има извършено корупционно престъпление е работа на прокуратурата. КПКОНПИ се превърна в една структура за тормоз на бизнеса - за съжаление поредната”, подчерта Кънев.

„Настроенията сред малкия и средния бизнес към властта са унищожителни - усещането за ежедневен рекет, за тотален тормоз и опит партийното да замести администрацията и да се извършва рекет върху бизнеса. Моята задача е да не допусна този гняв да прелее гласове на антиевропейската БСП”, заяви той.

По думите му българите чакат от Европа правосъдие и имат прекомерни очаквания от европейската прокуратура, като се надяват, че тя ще може да разследва всичко у нас, което не е точно така. 

„Който и да отиде в Брюксел като евродепутат, ако иска да отговори на очакванията на българите, трябва активно и неуморно да работи за това да има по-силно европейско правосъдие. Без съмнение това ще е моята роля в Европарламента”, категоричен беше Радан Кънев. 

По думите му Европейският парламент е място за дипломация, а не за "джамбазки номера" и защита на "хитреенето". Кънев даде пример с гласуването на транспортния "пакет Макрон" с ограничения, които ще засегнат българските превозвачи.

"Джамбазки и останалите джамбази късаха ризи и надъхваха електората и създадоха огромно мнозинство срещу нашия национален интерес", каза кандидатът за евродепутат и поясни, че докато България е отхвърляла дори разумното предложение да се увеличат осигуровките на шофьорите, не е могла да постигне компромис за несправедливия текст камионите да се връщат периодично в страната, дори когато са празни.

В отговор на въпрос Радев призова службите да проверят дали е истина информацията в чешките медии, че "Еврохолд" планира да купи българския бизнес на ЧЕЗ с финансиране от руската банка ВТБ, зад която според международния печат стоят чужди служби.

"ВТБ е ключов играч в трите мегаскандала в България - КТБ, БТК и "Булгартабак", това очевидно е банка, която в българските поне условия играе меко казано сенчеста, да не кажа подземна игра", добави той.

По думите му „Еврохолд” очевидно няма опит. „Цялата държава скочи срещу Гинка Върбакова, която все пак е в енергетиката, а „Еврохолд” няма нищо общо с нея. Защо никой не скочи?”, попита Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови