Радан Кънев: Има огромна полза от протестите. Неочаквано голяма част от случващото се у нас стига до Европа

OFFNews 25 септември 2020 в 08:21 14360 1

"Има ли полза от протестите? Огромна. Има еволюция в Европейския парламент, в позицията в Комисията, има съществена еволюция в позицията на ЕНП (част от която е ГЕРБ - бел. ред.). Има огромен интерес от ключови чужди медии. Има насрочен дебат, фокусиран именно върху проблемите на българските граждани, включително медийната свобода.

Неочаквано голяма част от случващото се у нас стига до Европа", заяви евродепутатът Радан Кънев в интервю за bTV.

Според него тезата, че някой от България плаща на медии от нивото на "Политико" или "Льо Монд", за да пишат срещу властта у нас е "скъсване с реалността". "Това, че можеш да плащаш на жълти медии в България не означава, че можеш да го правиш в Европа", категоричен беше той.

Според него диалог с властта не е възможен, нито би имало смисъл от такъв. 

"Говоренето няма да свали общественото напрежение. Изходът е очевиден и минава през оставка на правителството. На тази база диалог е не само възможен, а необходим", каза той.

Този диалог след оставката трябва да изясни програмите, които партиите в следващия парламент ще следват, за да обезпечат излизането от кризата и развитието на България, как възстановителните фондове и Зелената сделка ще бъдат интегрирани, как ще бъдат инвестирани, а не усвоени тези средства за подобряването на положението на Българите, "а не на един кръг крадци около една партия, каквото и да е следващото правителство". Според евродепутата "очевидно ще е много трудно" и напомни, че следващият парламент ще трябва да вземе решения за дългосрочния бюджет на България и да я превърне в лидерска икономика.

"Да се лъжем, че диалог е възможен в момента, при тази институционална криза. Не, не. Подмянане на лафове не е диалог."

Кънев не изключва възможността да бъдат спрени евросредства за България.

Попитан защо е отказал членство в ДСБ на настоящия социален министър Деница Сачева, която миналата година стана член на ГЕРБ, Радан Кънев отвърна:

"Такива лични истории от преди 7 години не помня. От днешна гледна точка очевидно е било правилно решение. Ако иска да стигне до властта, може и през ГЕРБ, и през ДПС и през социалистическата партия."

Мнението на Сачева ме интересува единствено по отношение на социалната политика, увери Кънев и допълни, че от ЕП вижда, че България не прилага европейската социална политика нито за минималните нива на заплащане, нито за подпомагането на малките фирми, пострадали от ковид кризата.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

25.09 2020 в 17:13

Не от България, а от Русия и присъдружните ѝ противници на българите се плаща за антибългарски материали в западни големи медии. Видя се, че руските авоари не миришат и редица големи банки не се гнусят от тях. Това първо. И второ - големите, пък и малки, медии плащат на удобни българи за отрицателни материали срещу България. Да не се правят на умрели лисици леволибералните групировки, плащат, стига да им изнася. Измежду нас, обаче, защо има такива, които получават облаги за антибългарска дейност, не мога да си представя. Защо има такива, десни на ужким, които като едни матросовци (помните ли?) са на амбразурата, за да защитят социогенетиката на корумпираното ляво, също не мога да си въобразя. Сигурно им харесва да са павликморозовци (помнете!).