Радан Кънев: Фаталната ми грешка е, че исках да бъда лидер на РБ, без да се откажа от ДСБ

Кой да е председател на ДСБ? Ще гласувам според заслугите, заявява лидерът в оставка на тъмносините

OFFNews 29 май 2017 в 11:21 4697 5

Лидерът в оставка на ДСБ Радан Кънев обясни, че ще гласува по съвест при избора на нов председател на костовистите, който ще се проведе на 10 юни и ще е между кандидатите Атанас Атанасов и Светослав Малинов.

Кънев коментира и какво трябва да стане в дясното политическо пространство и кои са най-големите му грешки чрез пост в личния си профил във Фейсбук.

Ето какво казва Радан Кънев:

 

Тъй като не обичам слухове и сложни интерпретации, два реда за избора на нов председател на ДСБ след по-малко от две седмици:

След като два пъти съм предлагал Атанас Атанасов и Светослав Малинов за свои заместници, очевидно е, че смятам и двамата за достойни да поемат председателския пост. Изборът между тях и другите кандидати обаче няма да правя аз, а всички делегати на Националното събрание, с таен вот.

Аз ще реша за кого да гласувам на самото събрание, след като чуя кандидатските им речи и претегля заслугите към партията през цялата й история, и особено през последните, критични и тежки години и месеци, както и визията за бъдещето на ДСБ, на дясното и на страната.

Това обаче няма почти нищо общо с голямата тема за единството на дясната, реформаторска и демократична общност, с изграждането на силна и единна прозападна, пропазарна и европейска алтернатива на ГЕРБ (каквато комунистите очевидно никога няма да бъдат). Новото ръководство на ДСБ трябва да осигури единство на партията и готовност за участие в обединителни процеси, ако те имат кауза и смисъл.

Лидерството на такива процеси обаче е съвсем отделна тема. Ако на нещо ме научиха последните години, то е, че стремежът на една партия да "изсмуче" или претопи останалите, вреди, а не допринася за единството. Ако допуснах фатална грешка, тя беше желанието ми да бъда лидер на РБ, без преди това ясно, недвусмислено и предварително да се бях отказал от лидерството на ДСБ. Ролята на лидер на широко многопартийно обединение и на председател на една от партиите в него са несъвместими в български условия. Търде много страхове и недоверие има натрупани помежду ни.

Лидерството на демократичната алтернатива на ГЕРБ ще се появи - но на основата на ясна, детайлна и разбираема програма за реформа на правосъдието, придружена със съответни законопроекти. На ясни експертни екипи във всички важни сфери със собствени ръководители (министри в сянка), които признават и приемат някой да е пръв между равни сред тях.

И преди всичко - на основата на осмислено, искрено и последователно общо отношение към доминиращата партия ГЕРБ и лидера й Борисов. Отношение, което да не се променя конюнктурно, да не допуска вътрешна конкуренция за сърцето на Шефа, да не се влияе от всяка промяна в политическия живот.

Това лидерство не е за мен или за минали, настоящи и бъдещи председатели на отделните партии в разпиляното ни дясно демократично пространство. То е за хора, които не носят вина за разделението и са готови да се нагърбят с почти непосилната задача да обединяват и водят хора, които са трудни и различни, и които често помежду си не се харесват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

3

Red or Dead

29.05 2017 в 13:55

радункее.....:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

10538

1

Black Hex

29.05 2017 в 12:23

Все едно е кой ще е шеф на кръжока на сектата на костовистите.






Йончев има ли абонаментни планове на "Пост без ограничения"?
Или това е само за корпоративни клиенти свързани с АзъБъ?