РБ: АБВ искат да дестабилизират страната, но няма да стане

ОFFNews 11 май 2016 в 11:39 3409 7

Вчерашната заявка на АБВ за излизане от властта и оставката на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин цели да дестабилизира странара, но това няма да стане. Няма да има предсрочни избори.

Това каза съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски (ДБГ) за началото на новия политически сезон в декларация, прочетена от парламентарната трибуна.

"Тази маневра показа задкулисната връзка между конгреса на БСП и целите на АБВ. Тя ознаменува началото на преструктуриране на политическото пространство, зад която прозира политическата сметка да се върви към ляво-центристко правителство и дестабилизация на страната", коментира Зеленогорски.

По думите му за хода на АБВ има геополитически причини. Той намекна, че случилото се е в полза на интереси, които не могат да се квалифицират като национални и публични.

Зеленогорски обаче беше категоричен, че правителството остава и няма да има предсрочни избори. Той подчерта, че от самото начало присъствието на АБВ в управлението е било въпрос на компромис, който е показал политическата зрялост на РБ.

"Партньорство на дясното политическо семейство с патриотите и с отговорната част от политическия спектър в тази зала тепърва ще се развива и ще дава резултати в доброто управление", каза още депутатът.

Ето какво каза Зеленогорски от парламентарната трибуна:

Особено се вълнувам, че правя това политическо обръщение в деня, в който отдаваме почитта си към делото на Светите братя Кирил и Методий – нашите просветители и покровителите на Европа. Защото, когато говорим за дълг, трудно ще намерим по-светли примери.

От вчера политическата конфигурация в управляващото мнозинство е различна. Оттеглянето на подкрепата от страна на АБВ, заедно с оставката на вицепремиера и социален министър Калфин, по решение на АБВ, който имаше, искам да подчертая това, и добри постижения, беше политическа маневра, целяща обслужване на партиен интерес и предизборно прегрупиране. В него поетите ангажименти, дадената дума и започнатите реформи бяха последният по значение фактор.

Това беше маневра, приближаваща АБВ към БСП и ДПС и отваряща коридора на братска прегръдка между тях, за което тук и сега ще прогнозирам – не, това съединение няма да ви донесе силата, господа!

Тази маневра показа задкулисната връзка между конгреса на БСП и целите на АБВ. Тя ознаменува началото на преструктуриране на политическото пространство, зад която прозира политическата сметка да се върви към ляво-центристко правителство и дестабилизация на страната.

Амбициите обаче да се тласне страната към предсрочни избори, хаос и нестабилност, само за да се обслужи тесен партиен интерес, вече години наред са най-прекият път за провал на Левицата. Сега и светът, и Европа, и съседите, и регионът ни са различни. И опитите да се внася шум в системата не са случайни или неподготвени, както ни е научила политиката в последните 26 години у нас.

Кому е ползата, госпожи и господа?

Не е на българските граждани, дори не е на вашите избиратели. Тогава чия е? Не обслужва ли този ход интереси, които не могат да се квалифицират като национални и публични? Има ли геополитически причини за този ход, част ли е от инсцениране на провал на дясното управление, за да се отвори път за хаос?

Това са въпросите, на които обществото ще знае отговорите още преди президентския вот. И въпросите, на които левият контраблок ще трябва да дава отговори.

Отварянето на разломи в тази среда и при тези външно- и гео-политически обстоятелства е безотговорно, непочтено към избирателите и е израз на управленска немощ и политическо юношество. И което е най-укоримото: такива разломи не обслужват националния интерес.

За нас, депутати от РБ, подкрепящи мнозинството, от самото начало присъствието на АБВ в управлението беше въпрос на компромис, но и на доказване на политическата ни зрялост, че можем да слагаме държавния интерес над този на РБ. Това е въпрос на дълг за нас. Доказахме, че имаме политическата воля. И да, днес ние приемаме вашия избор и върдим, че дясно-центриското управление с патриотично участие може да формира цели и да ги отстоява.

От РБ имахме сериозни съображения и несъгласия с определени политики, предлагани от АБВ и в социалната сфера, и в антикорупционните политики, и при избора на регулатори, и при конституционните промени, и при редица други реформи. Но в името на перспективата пред страната успявахме да приоритизираме политическите си задачи така, че програмата да се изпълнява, а разминаванията да са преодолими.

Уважаеми колеги,

Партньорство на дясното политическо семейство с патриотите и с отговорната част от политическия спектър в тази зала тепърва ще се развива и ще дава резултати в доброто управление. Това е капацитет, който можем да разгърнем.

Ще бъдат изчистени различията около Изборния кодекс, ще се приемат антикорупционните мерки и ще продължи борбата с контрабандата, ще се създаде среда за електронно управление и електронно гласуване, ще продължи съдебната реформа, реформата в детското правосъдие и юридическото образование, ще се работи по новата наказателна политика, ще се задълбочават здравната и образователната реформи, ще влязат строгите мерки против нарушителите на пътя, ще се изгражда инфраструктурата, ще се развиват районите със специални нужди – не само Севезрозападът, ще се постигне енергийната независимост и България вече няма да бъде обвързана само от руските доставки, ще се работи усилено за приемане на Закона за борба с тероризма, ще продължат действията за повишаване събираемостта на приходите, ще се гарантира, както и досега, финансовата стабилност и по-добрите доходи на хората, ще се върви устойчиво към модернизиране на българската армия, добри нива на заетост и справедлив социален модел. Нямайте никакви съмнения, че за нас членството в ЕС и НАТО са под какъвто и да е въпрос – това е единствената правилна перспектива за България.

Колеги,

на всички в тази зала, които се съмняват или са активизирани да работят против изброените приоритети, ще кажа: правителството остава и няма да има предсрочни избори. Няма да тласнем страната към хаос. Имаме сериозни цели и продължаваме напред по управленската програма.

Подкрепата в парламента на дясно-центристкото патриотично мнозинство и отговорните народни представители е достатъчна, за да не се допусне страната да изпадне в поредното си изстрадано ляво-центристко безвремие. И да не се допусне курс, различен от европейския и проатлантическия.

Колеги, заемете местата си от правилната страна! От днес това е въпрос на дълг.

---
И накрая държа да кажа: поклон пред покровителите на Европа Св.Св.Кирил и Методий. Нека тяхната космополитност, знанието и дългът към България да ни водят!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

3

Izalina

11.05 2016 в 12:36

Ден втори.
още една такава клиширана мъдрост и тоя спирам да го чета.

Колкото до споменатия хаос, дето щял да ни се размине ...
той отдавна си е част от средата, просто явно от висините на управленците не е виден.

63994

1

Red or Dead

11.05 2016 в 11:48

Ако младите се чудят как изглеждаше партиен функционер на трибуната на някой конгрес на БКП.....ей ви го на....същия безличник...същите безлични изпразнени от съдържание слова, с една дума заупокойна молитва целяща ЕДИНСТВЕНО продължаването на будната КОМА на матрЯла....сори ако някой е излязъл от упойката...

Бравос на ДРУГАРЯТ хНайден хЗеленугорски...просълзих се, все едно се върнах с машината на времето..стабиУност...стабиУност...