Пуснахме Черна гора в НАТО със скандал и наздравица

Антония Чорева 30 юни 2016 в 09:55 4807 7

България подкрепи влизането на Черна гора в НАТО. Депутатите гласуваха "за" ратифициране на протокола за присъединяване на страната към Северноатлантическия алианс, като обаче не пропуснаха да се скарат пред високопоставените черногорски представители в парламента. 

Ратификацията трябва да се направи от всяка една страна-членка на Алианса, за да може Черна гора да се присъедини към НАТО.

В присъствието на председателя на Скупщината Дарко Пайович депутатите успяха да се скарат дали Черна гора трябва или не да влезе в Алианса.

По принцип България няма морално право да се намесва в това, тъй като решението е на черногорския парламент, а нашата страна само трябва да го ратифицира като страна-членка на НАТО.

Депутатът Десислав Чуколов взе думата пред гостите в парламента, за да заяви, че „Атака” е категорично против.

След него се намеси и независимият народен представител Велизар Енчев, който цитира данни, че при проведено допитване на черногорския народ 47% били против членство в НАТО. По думите му с учатието на страната в Алианса и българската подкрепа само ще се задълбочи кризата в черногорското общество. Той призова да се изчака провеждането на референдум в Черна гора по въпроса на фона на факта, че самата страната не обмисля да прави такъв. Пред високопоставените черногорски представители Енчев коментира още, че България ще спомогне за удар върху системата за сигурност на Черна гора и за увеличаване на разделителните линии в Европа.

Цветан Цветанов от ГЕРБ призова депутатите да имат уважение към представителите на Черна гора и коментира, че както България си е приела пътя да бъде част от силна обединена Европа и НАТО и Черна гора е избрала своя път още 2012 година и българският парламент няма право да го спира. „Трябва да се изпитва уважение към суверенитета към всяка една държава, ние трябва да ратифицираме договора, а не да вземаме отношение”, категоричен беше Цветанов.

ДПС се присъедини към тезата, че трябва да се проявява уважение. А Валери Симеонов от Патриотичния фронт обяви подкрепа с думите: „Били сме братя по оръжие и пак ще бъдем братя по оръжие”.

След дебатите депутатите гласуваха „за”, черногорските представители им благодариха, а в парламентарната зала дори беше вдигната чаша за наздравица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10564

5

ultra-73

30.06 2016 в 10:41

Какво означава "пуснахме Черна гора"?!? ПРИЕХМЕ Черна гора в НАТО, редом до нас, е по-правилният израз, струва ми се! Отново лош ден за кремълските троляци, МАЙ?!?

7506

3

Дори и тези дето допреди 20 години ядаха боя от НАТО, молят сега да стават членове. Следващите ще са сърбите.
Голям майтап!!

77927

2

El Commandante

30.06 2016 в 10:16

"както България си е приела пътя да бъде част от силна обединена Европа"

Ко каза, ко?

21668

1

Руслан

30.06 2016 в 10:07

Какава заплаха изпитва черногорци? От кого?