Проф. Кьосев: Време е за рестарт на държавата и нови политически субекти

OFFNews 02 ноември 2013 в 21:53 5661 20

Проф. Александър Кьосев. Снимка: Булфото
Проф. Александър Кьосев. Снимка: Булфото

 

Нужен е рестарт на държавата. Това трябва да стане. Нужна е смяна на правителството и формиране на нови политически субекти, заяви проф. Александър Кьосев в предаването "Животът и други неща" по БНТ.

В политиката има нещо, което се казва обществен договор. Той прави възможно възникването на политически субекти, партии, отношенията между тях, един цивилизован процес на политическо съперничество и т.н. Увреден е общественият договор. И излиза нов субект, който казва: Така повече не може. Това е нова ситуация, тя е различна от политическите боричкания досега, коментира проф. Кьосев.

Да се очаква от масов протест на възмущението политически сценарий е най-малкото нереалистично. Политически сценарий се прави от политически субекти и от експерти. И те ще възникнат, категоричен е той.

Според проф. Кьосев, не само изборът на Пеевски, а и редица други действия на това правителство демонстрират една кадрова политика, която е знак за зависимости, за тъмни сили зад тях.

Точката, в която възникна протестът е точката, в която се сливат елементарната морална реакция и усещането, че всичко това е отвратително и че не може да бъде издържано. Колкото и парадоксално да е - това е политическа точка. Защото обществото се базира на фундаментално доверие. Ако не съществува вяра, че управляващите са тези, които ние знаем, че сме избрали, че те ни управляват, защото са наши представители, а не някой друг зад тях, тогава не може да има общество. Обществото се разпада в една полукриминална организация. И това е точката, в която не е възможно да има социална заедност – спойката на обществото се разпада, каза още преподавателят от СУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!