Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Президентът: Промених приоритетите към енергийна ефективност, либерализация и диверсификация

OFFNews 06 януари 2016 в 15:00 3001 2

Президентът: Промених приоритетите към енергийна ефективност, либерализация и диверсификация

Снимка БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев отчете поредица от изпълнени приоритети през мандата му. Пред журналисти след провеждането на празничния водосвет на българските бойните знамена и знамената-светини на Българската армия.

„Президентът навлиза в края на четвъртата година и започва петата година от мандата си. Държавният глава задава посоката. Той има силен глас и може да влияе в стратегическите приоритети. Мога да изредя много приоритети, смислени за държавата, които отстоявам от първия ден и по които се постигат конкретни резултати. Преди 4 години зададох енергийната либерализация като реален приоритет, сега се случва. Тогава говорихме за Голям шлем, аз промених приоритетите изцяло към енергийна ефективност, либерализация и диверсификация“, отбеляза държавният глава, цитиран от "Фокус".

„Кой можеше да повярва преди 4 години, че България ще бъде активен член на НАТО, че ще издигне съвместимостта си с партньорските служби като стратегически приоритет? Днес това е факт. Кой можеше да повярва, че ще има не един, а два референдума в мандата на държавния глава? Това се случи. Това беше и стратегически приоритет за повече пряка демокрация, а и едно изпълнено обещание. В скоро време ще отчетем четвъртата година от мандата на държавния глава. Със сигурност ще продължа да правя това, което правя и до сега – да държа здраво посоката на европейското развитие на България, да работя заедно с гражданите да ги подкрепям в тяхна една инициатива и и разбира се да търся прогрес и развитие по стратегическите приоритети на България“, заяви още държавният глава.

„България води проевропейска, продемократична и евроатлантическа политика с ясни принципи и ценности и аз се гордея, че като държавен глава отстоявам тези принципи, но не съм сам. България през 2015 година получи не една добра оценка на своята политика на добросъседство и разбира се на достойно членство в ЕС “, посочи още той.

Росен Плевнелиев отново определи реформата в съдебната система като „реформата на реформите“ и посочи промените в Конституцията като добра, но недостатъчна първа стъпка. „Като държавен глава ще работя с всички в държавата - институции, лидери, граждани, така че българското правосъдие наистина да получи своето развитие, съдиите да могат да отсъждат по закон и по съвест, двете колегии във ВСС да заработят както трябва“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„В политическия живот със сигурност ще виждаме противопоставяне, но нека дадем път на идеите, на аргументите, а не на „контра“-културата такава, каквато я видяхме преди две години“, призова президентът Плевнелиев. Държавният глава увери, че президентската институция ще продължи да задава посоката и стратегическите приоритети пред страната. „Ще продължа да държа посоката на европейското развитие на България, да работя заедно с гражданите, да ги подкрепям във всяка тяхна смислена инициатива и да търся напредък и развитие по стратегическите приоритети на България“, каза президентът.

„Като държавен глава не мога да коментирам вътрешнопартийни проблеми“, заяви Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос във връзка с процесите в Движението за права и свободи. Президентът посочи, че през 2015 г. балансираната и принципна външна политика на България е получила „силно международно признание“. „Тя не се влияе от една или друга политическа сила или един или друг лидер или шеф на политическа партия“, категоричен беше държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!