Президентът: България няма да плати нито лев другиму да ни пази небето

OFFNews 22 февруари 2017 в 07:27 19965 29

Президентът Румен Радев излезе с доста гневен коментар във фейсбук по повод политическите спекулации около партньорството на България в НАТО и индиректно разкритикува бившето управление на ГЕРБ.

"България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни, въпреки заварените финансови ангажименти", заяви държавният глава.

Според него с наближаването на изборите нараствали спекулациите на тема сигурност.  

"Ще напомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България, бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016 г. Днес неговите инициатори се опитват да прехвърлят другиму отговорността за собственото си решение", категоричен е главнокомандващият.

В доста нетипичен стил Радев обяснява и че съвместните учения на алианса в Черно море не са никаква заплаха за "лодките, платноходките и туризма" и че въпросите на отбраната не търпят некомпетентност.

Ето и цялото изявление на президента:

С наближаването на изборите нарастват спекулациите на тема Сигурност. В последните дни изявени политици се опитват да проблематизират съвместния еър полисинг и военните учения на НАТО в Черно море.

Ще напомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България, бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016г. Днес неговите инициатори се опитват да прехвърлят другиму отговорността за собственото си решение. Като главнокомандващ въоръжените сили заявявам, че България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни, въпреки заварените финансови ангажименти.

Планираните военни учения на НАТО в Черно море, договорени на срещата във Варшава през юли 2016г., нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия. Подобни учения се провеждат редовно, от години и никой не ги е „допускал“ или забранявал, още по-малко български политик. Те не съдържат заплаха за „лодките, платноходките и туризма“.

Нека всички политически сили, ангажирани с предстоящата предизборна кампания, да знаят, че темата Сигурност не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

33

Red or Dead

22.02 2017 в 19:13

ДАВАЙ....ГЕНЕРАЛЕ....ВПЕРЁД......Дотук сте почти съвършен..... няма по-ясен знак за правилността на действията ВИ, от злобния неистов вой на петнистите бунадясали мисирки......искаме още по-крути мерки.....ТУМОРЪТ се лекува САМО чрез ........отстраняване от все още здравия организъм....

42249

31

Denis Rizanov

22.02 2017 в 14:06

СпИцЯлно от Denis Rizanov за кафявата тоалетна запетайка: Има ли ги? Да или не?
)))))

Има ли ги още?
)))))

Айде бягай да играеш. Със сфера или куб избери сам. Макар да подозирам, че точно точпетата са ти слабост, навързани в "герданче".

42249

30

Denis Rizanov

22.02 2017 в 14:03

Nik68, в 25 пост освен назобаните опорни точки на прокопиевските треполови под наем не виждам нищо друго. Нито отговори, нито доводи. Как искаш след тази словесна диария да те вземат на сериозно?

16009

25

Nik68

22.02 2017 в 11:41

#24: Нека има и друга - по-нормална гледна точка от детския спор какви самолети да си напазаруваме. Нормално мислещи хора знаят какво можем да си позволим. Това не са детски играчки. Мен отдавна не ме вълнуват "игрите на войници". Хубаво е и президента да излезе от това си амплоа и да влезе в ролята си на сериозен политик и държавник, а не "маша" на Нинова или заложник на болните амбиции за слава на втората си съпруга.