През 2015 г. Тотев искал тютюневите складове да са арт зона, а преди дни позволи събарянето им

OFFNews 09 март 2016 в 13:02 6762 3

Снимка Община Пловдив

Община Пловдив имала намерение още през 2015 г. да превърне т. нар. Тютюнев град в арт зона. Това става ясно от обявление на сайта на общината от 25 август 2015 г. В него се посочва, че кметът Иван Тотев е обявил, че емблематичните Тютюневи складове предстои да се превърнат в следващата арт зона след успешното преобразяване на „Капана“ в първия български квартал на творческите индустрии. 

"Тютюневите складове ще бъдат следващия ярък пример за това, че имаме ясна визия какво искаме да постигнем и необходимите компетенции, за да го направим“, е заявил тогава Тотев.

На 19 октомври миналата година е проведено обществено обсъждане между представители на Фондация „Пловдив 2019“ и собственици на имоти в района за намиране на най-подходящото решение за обновяването на Тютюневите складове и превръщането им в "подходяща зона за бизнес развитие и артистичен център с пешеходни улици".

Във вторник кметът на Пловдив заяви, че е бил изненадан от становището на Министерството на културата, че полусъбореният тютюнев склад е бил паметник на културата. 

„Мислите ли, че ако знаех, бих могъл да показвам писмо от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), в което пише, че не е. Аз искам да знам какво се е случило и не искам да имам подобни заложени „бомби" в управлението", коментира той. В същото време от Министерството на културата излязоха със съобщение, в което се твърди, че още през 2014 г. общината е била уведомена, че сградата попада в защитена територия. Тогава е презаверено разрешителното за строеж, което фирмата собственик на съборения склад има от 2010 г. До момента община Пловдив се позоваваше на документ, за който казва, че е представен от компанията "Одрин 8" и в който се твърди, че сградата не е паметник на културата. Оказа се, че НИНКН не е давал такова становище.

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че тютюневият склад трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид. Той разпореди да бъде образувано производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност.

Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство (ЗКН), се казва в съобщението.

Разрушаването на сградата започна в неделя. След намесата на граждани и журналисти един от багерите на наетата фирма спря работа, но преди това беше съборена фасадата на сградата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!