Правителството в оставка пусна пари за администрацията преди Коледа

Юлиан Христов 07 декември 2016 в 12:47 16047 0

Правителството в оставка пусна пари за администрацията преди Коледа

В сряда правителството в оставка спази "традицията" от последните си заседания и раздаде пари. Този път средства от бюджетите на четири министерства ще бъдат пренасочени за персонал. 

От т.нар. "вътрешнокомпенсирани промени" средства отиват по програма "Администрация" на земеделското министерство. Правителството мотивира тези трансфери с осигуряването на средства за персонал в новосъздадената Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“. За сметка на това ще бъдат намалени средствата по показател „Издръжка и други текущи разходи”.

С друго постановление Министерският съвет одобри вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на туризма. 367 000 лв. отиват по бюджета на програма "Администрация", като парите ще бъдат взети от планираните разходи по политиката в областта на устойчивото развитие на туризма. Не е ясно какви са мотивите за разплащането на тези пари седмици преди коледните и новогодишни празници.

С други одобрени промени в бюджета на енергийното министерство се пренасочват 160 хил. лв. за изплащане на "обезщетения на персонал". Парите идват от намалените разходи по политика в областта на устойчивото и конкурентоспособно енергийно развитие, което се дължи на очаквана икономия по показател „Издръжка и текущи разходи“, уточняват от правителствената пресслужба.

Правителството утвърди днес разходите за командировки в страната за третото тримесечие на 2016 г. на министрите, заместник-министрите, областните управители и на органите към Министерския съвет. За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 11 070,25 лв., за командировки на председателите на държавни агенции и техните заместници – 1719,33 лв., на председатели и членове на държавни комисии – 345 лв., на ръководители на държавни институции – 13 527,58 лв., на областни управители – 5053,47 лв.

Миналата седмица в рамките само на няколко часа правителството взе решения за отпускането на повече от 2.2 млрд. лв. и одобри нови щатни назначения, след като в началото на седмицата тихомълком беше раздут щатът на Постоянното представителство на България в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови