Правителството даде повече от 14 млн. лв. за образование и ветерани

OFFNews 31 август 2016 в 12:50 4648 1

Правителството даде повече от 14 млн. лв. за образование и ветерани

Снимка БГНЕС, архив

Близо 14.3 млн. лв. реши да даде правителството на общините за образователна дейност и за рехабилитация
на ветерани от войните. 

14 143 735 лв. отиват за финансово осигуряване на дейности по три национални програми – „Оптимизация на училищната мрежа“, „Осигуряване на съвременна образователна среда“ и „Без свободен час в училище“. С тях ще бъдат закупени материали, необходими за провеждане на практически дейности по учебни предмети, ще бъдат изплатени възнаграждения на преподавателите, замествали свои отсъстващи колегите, и обезщетения на персонала от общинските училища, детски градини и общежития.

Правителството предостави имоти на общините Чирпан, Бяла Слатина, Кнежа и Завет за нуждите на общински училища, които досега са били дадени за управление на Министерството на земеделието и храните.

Община Бяла Слатина получи четири терена с обща площ от близо 85 дка с построени в тях учебна зала, физкултурен салон, две общежития, хангар и други сгради, за поддържането на които общината ще осигури средства. Имотите ще бъдат ползвани от Професионалната агротехническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“ в общинския град.

На община Чирпан беше предоставена собствеността върху Професионалната гимназия по селско стопанство в общинския град и терен с обща площ 81 дка, заедно с построените на него сгради. Община Кнежа сполучи терен с площ от 136 дка, заедно с 13 построени сгради, както и други шест със стопанско предназначение. Те са за нуждите на Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Ценов“. За нуждите на Професионалната гимназия по земеделие „Климент Тимирязев“ правителството предостави на община Завет дворно място от 66 дка и 14 построени в него сгради.

216 730 лв. отиват по бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са предвидени в централния бюджет за 2016 г. и с тях ще бъдат разплатени извършени разходи през второто тримесечие на годината по предоставени услуги на правоимащите лица по Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Двата закона регламентират правото на тази категория лица на престой и ползване на дейности и услуги в базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД, като изрично предвиждат, че необходимите за целта средства са за сметка на централния бюджет, припомнят от правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови