Попова критикува президента за решението да не се яви пред комисията "Ташева"

ОFFNews 12 май 2014 в 14:23 4891 18

Маргарита Попова
Маргарита Попова

Убедена съм, че в конкретния случай президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор.

Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, помолена от журналисти да коментира решението на държавния глава Росен Плевнелиев да не се яви пред парламентарната комисия, която ще разследва необявената му среща с шефа на EVN в Австрия.

В неделя Плевнелиев заяви в интервю, че категорично няма да се яви пред временната анкетна комисия, защото не иска "да легитимира с действията на президента една противоконституционна и недемократична инициатива".

"За мен големият въпрос е дали ще допуснем днес в България да се наруши балансът, балансът между парламент и президент; дали ще допуснем парламентът дотолкова да наруши този баланс, че да се опитва да се налага на всички останали институции”, допълни Плевнелиев.

Маргарита Попова днес оспори това твърдение заявявайки, че „в Конституцията е търсен, и е намерен баланс между парламента, изпълнителната власт и съдебната власт. Президентската институция е създадена като неутрална власт, и като част от хармонията между властите, с добавката на Конституционния съд към Президентската институция”. По думите й задължението на президентската институция е да помирява и обединява, както и да създава поле на центростремителни сили за разбирателство между трите власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!