Плевнелиев готов да назначи трето служебно правителство

OFFNews 07 декември 2016 в 14:29 4395 3

Плевнелиев готов да назначи служебно правителство

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е готов да назначи трето служебно правителство. Пред журналисти държавният глава обясни, че при изчерпване на конституционната процедура с връчване на мандати и при невъзможност на политическите сили да съставят нов кабинет, е готов да назначи трето служебно правителство в рамките на своя мандат.

Над всички нас стоят правилата на Конституцията на Република България. В трудни моменти на несигурност тя винаги ни е помагала да намерим решение, коментира Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на президента. По-рано днес БСП върна мандата, като отказа да състави правителство в рамките на действащия парламент.

„Моята цел остава да не позволим политическата криза да прерасне в парламентарна. За съжаление сме в ситуация, в която възможността 43-ото Народно събрание да излъчи устойчива формула за съставяне на правителство е минимална“, заяви още Росен Плевнелиев пред журналисти и напомни, че настоящият парламент все още има важни задачи в дневния си ред, а в момент на нестабилност е редно всички институции в страната да не прекъсват своята дейност.

Росен Плевнелиев напомни, че предстои през първата половина на 2018 г. да се реализира и Българско председателство на Съвета на ЕС, което трябва да е сред водещите приоритети за всички институции и политическите сили. „Председателството не е просто изпълнение и провеждане на срещи. Преди всичко е важна неговата подготовка“, напомни президентът.

Росен Плевнелиев заяви още, че при изпълнението на конституционните си правомощия за връчването на проучвателен мандат ще цели достойното участие на България в НАТО и скоростното ѝ интегриране в Европейския съюз да не бъдат поставяни под въпрос. „В президентската институция няма да се коват правителства, нито ще се измислят коалиционни формули“, увери президентът.

В отговор на журналистически въпрос за бъдещето на Европа на фона на излизането на Великобритания от ЕС и промяната на лидерството на САЩ, президентът изрази надежда, че в бъдеще лидерите на Стария континент няма да поставят под съмнение основните ценности, на които се базира общността, а именно – мира и човешките права и свободи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13056

1

Какавидков

07.12 2016 в 16:35

Добре че имахме свестен президент в тея айняни години.