Плевнелиев: Армия на турската граница ще е дипломатически скандал

OFFNews 06 януари 2015 в 12:51 9298 30

Росен Плевнелиев

"Идеята за участието на българската армия в опазването на границата с Турция меко казано не е добра. Тя може да се превърне в много сериозен външнополитически проблем за България".

Това обяви президентът Росен Плевнелиев след церемонията по освещаване на бойните знамена на армията.

„Не бих допуснал българската армия да застане на границата, а от другата страна да няма армия – това не е добре за нас. Второ, още по-важно - представете си какъв дипломатически скандал ни очаква, ако се окаже, че ние пазим границата си с една съюзническа държава, каквато е Турция с войници, БТР-и и техника.

Това е недопустимо и не е добра идея. Надявам се правителството да намери правилното решение, а то е МВР да намери сили, ресурси, те да му бъдат осигурени, за да може да се справи със ситуацията по границата.”, заяви държавният глава.

След смъртта на един полицай на Коледа в инцидента с обърналия се ЗИЛ, който превозваше 15 полицаи от границата, правителството започна да говори за включване на армията в охраната на българо-турската граница.

Няма пречка армията временно със съвсем малък състав да помогне за справяне със ситуацията в най-близките месеци, обави вчера вътрешният министър Веселин Вучков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!