Пиянството на един народ сменило мистъра на образованието

OFFNews 02 февруари 2016 в 07:43 8670 18

Пиянството на един народ сменило мистъра на образованието

Снимка Нова тв

Трябва да се изследва феноменът пиянството на един народ, който в рамките на една седмица обърна една политика, а политици се възползвали, за да влязат в медиите. С това е търсена смяната на министъра на образованието Тодор Танев

Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието в оставка Ваня Кастрева в интервю за Нова тв. По думите ѝ обществото не е разбрало какви реформи се правят в образованието. Според нея по темата е имало некоректно политическо говорене. "Много се надявам хората да са разбрали, че Паисий остава в учебните програми. За съжаление, хората не чуха, не пожелаха да чуят, подадоха се на внушения", каза Кастрева. 

На въпрос за това дали в програмите терминът "робство" е заменен със "съжителство", тя отговори: "Моля, прочетете". "Няма подмяна на термини, няма подмяна на памет, има унижение на институции и подмяна на памет, но не родовата памет. Учени и историци от БАН и университетите казаха, че никой не се опитва да подмени историята. Някой се опита да манипулира. Няма подмяна на исторически истини, няма подмяна на историческа терминология", обясни тя.

Кастрева обясни, че до 1 месец новият министър на образованието на науката трябва да утвърди новите учебни програми. За 15 септември обаче няма да има нови учебници, защото процедурите "отдавна са излезли извън сроковете". От 15 септември ще се учи със старите учебници по новите програми. "Това, което министерството няма да пусне, е първокласниците да останат без буквари", каза тя.  

"Напускам този пост със самочувствието на човек, който си е свършил работата. Огорчена съм от това, което се случва, защото не се оценява професионализма, хвърлят се вини на институция, манипулира се обществото", категорична е Кастрева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!