Петър Славов пита по какви критерии Димитър Иванов е получил "Златен век"

OFFNews 10 януари 2017 в 14:41 5194 10

Петър Славов пита по какви критерии Димитър Иванов е получил

Депутатът Петър Славов и негови колеги са отправили питане по какви критерии Димитър Иванов е получил наградата "Златен век". Поводът е отказът на драматурга Стефан Цанев да получи наградата заради бившия директор на Шести отдел в Шесто управление на ДС. 

"С колеги от #ГрупаЗаНатиск задаваме въпрос на министъра на културата, по какви критерии точно бяха счетени и Димитър Иванов (последния шеф на 6-ти отдел на VI управление на комунистическата ДС, известен като "политическата милиция"), и обичаният български поет, драматург и писател, Стефан Цанев, за заслужили най-високата награда на министерството.
Защото, със ‘Златен век’ следва да се удостояват хора с изключителен принос към българската култура, а не лица със спорна биография или по субективни и неясни причини", написа в профила си във Фейсбук депутатът.

В понеделник в отговор на Стефан Цанев министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че не е взето решение драматургът да бъде награден. "Аз разбирам, че естественото място на твореца е публичната среда и благодарение на медиите разбрах за твоите вътрешни терзания. Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо. Но в случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен", написа в писмо до Стефан Цанев министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9402

10

данван

06.03 2017 в 22:33

"Нов трол, страдащ от логорея. Този форум съвсем се е сдухал. Ако такива "водещи" офицери са го превзели, то егати нивото!"

+1

42249

7

Denis Rizanov

10.01 2017 в 15:35

Мдам, най-последно.
Awards are like hemorrhoids. Sooner or later every asshole gets one.

42249

6

Denis Rizanov

10.01 2017 в 15:31

Еми дълго малко се получи, извинявайте за досадата, ама не се стърпях да го ева!
Ше гледам да не се повтаря.

42249

5

Denis Rizanov

10.01 2017 в 15:30

Иначе аз бих попитал петърчо защо не включи към въпроса си, какви са били критериите да бъдат наградени освен митьо Гестапото и следните "личности": Димитър Георгиев, Магърдич Халваджиян и Евтим Милошев?
А през отминалата 2016 такъв почетен знак е връчен на още една сюрия народ. Да се чуди човек що?
Например на 5 Май 2016 е връчен на камен во. Защо бе? За участието му в годишния прайд на американския посланик ли?! Бил станал на 50г. и кво от това?!
Като ше си говорим за критерии...
Петърчо, петърчо-о-о-оооо... питал той за критерии... празнословец!

42249

4

Denis Rizanov

10.01 2017 в 15:24

Това ме връща на оная "новина" дето Петърчо и Маутинчо били лаяли 33 часа нон-стоп от трибуната и били задали 1001 въпроса на Шехерезада и т.н.
Та аз тогава бях написал отдолу, че не е важно колко си лаял и какви въпроси си задавал, а дали е имало полезна и смисъл от тях. Дали са настъпили някакви благотворни промени.
Е те на - конюнктурно мъждене. Това са "групата за натиск".
Омрази!

42249

3

Denis Rizanov

10.01 2017 в 15:22

Почетен знак „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики – и грамота получиха композиторът Александър Текелиев, писателят и преводач проф. Александър Шурбанов, историкът и преподавател във Великотърновския университет проф. Петко Петков, доцент Мария Деянова – диалектолог и лингвист, радиоводещият Тома Спространов, писателите Елин Рахнев и Иван Симеонов и примабалерината Сара-Нора Кръстева.


Та това се е случили ПРЕДИ 45 ДНИ!
Защо бе Петре, защо си мълча досега като ученичка след полов акт?! Какво имаше в устата си та не попита дет се казва още в седмицата на награждаването? А Петре?

42249

2

Denis Rizanov

10.01 2017 в 15:20

28 Ноември 2016г.

С най-високата версия на отличието – почетен знак с огърлие и грамота, за заслуги за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство – бяха удостоени художникът Любен Зидаров, композиторът и диригент проф. Пламен Джуров, театралната режисьорка Лилия Абаджиева и инж. Димитър Георгиев – меценат и почетен консул на Украйна в Пловдив.
Почетен знак „Златен век“, категория звезда получи Димитър Иванов – последният началник на Шести отдел в ДС, издател, колекционер и преподавател в Университета по библиотекознание. От благодарностите му стана ясно, че е предложен за отличието от Съюза на колекционерите и от три национални музея – Историческия, Археологическия и Военно-историческия.
СЪЩАТА НАГРАДА получиха телевизионните продуценти Магърдич Халваджиян и Евтим Милошев и актьорът Стоян Алексиев. >следва

29217

1

Лопе де Вега

10.01 2017 в 14:54

Нема критерии! Има предложения от Божо Вампирски и от дружеството на библиотекарите - т.е. университета на ДС.

Поздрав!