Петър Славов, Нова Република: ЦИК обяви обществена поръчка за машини без критерии

OFFNews 16 февруари 2017 в 10:54 3815 2

Силно притеснен съм от всичко, което чувам от представителите на ЦИК за машинното гласуване. Не знам тези хора как мислят изобщо да спазват закона. Така не се върши работа“.

Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR представителят на Нова Република Петър Славов по повод даване на заден за машинното гласуване на представители на ЦИК и Министерски съвет.

„Колко време е необходимо, за да се раздвижи цялата тази бюрократична машина? Твърдят, че няма време, а две седмици са напълно проспани. Решението на ЦИК, което ограничаваше машинното гласуване и затова ние от Нова Република го обжалвахме, е от 27 януари. Върховният съд го отмени на 1 февруари. Сега сме 16-ти февруари, а те на 10-ти февруари тепърва обявиха обществената поръчка, която дори няма критериите към съответните машини. Затова ние от Нова Република внесохме ново заявление с искане техническите изисквания да бъдат публикувани“, коментира още Славов.

Той допълни още, че в протокола от заседанието на ЦИК от 13 февруари присъства близо едночасов дебат на тема „Кой е този адвокат Петър Славов, който е поискал от ЦИК да обявява публично изискванията си към машините?

„Бих се съгласил с всички аргументи за кратките срокове за намиране на машините и всичко останало, ако някой беше решил да въведе машинно гласуване в България преди 4 месеца. Експериментално у нас се гласува от 2009 година. От тогава до сега е имало около 11 вида избори. Ако за всички тях се закупуваха по 500 машини, вече щяхме да ги имаме половината. А какво са правили досега от ЦИК и Министерски съвет? Наемали са едни и същи машини и то на цена, на която би трябвало да ги закупуват“, заяви в заключение представителят на дясното обединение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови