Първанов: "AБВ" готово за парламентарен вот при избори 2 в 1

OFFNews 16 януари 2014 в 08:46 10222 16

Георги Първанов
Георги Първанов

"АБВ" има готовност за участие не само на евроизборите, но и в парламентарни избори, ако те се проведат на една дата, обяви лидерът на движението президентът Георги Първанов в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия.

Той отказа да назове чия регистрация би ползвал, но отрече да става въпрос за партията на Николай Камов, който отдавна е извън политиката.

"Сега пред телевизора стоят няколко души, които ще си запишат и ще започнат да мачкат", аргументира се Първанов.

Той каза, че няма да участва лично в листата и няма да "изтегля" народни представители и министри от БСП за публична подкрепа, макар сред тях да имал симпатизанти, защото не би желал да се дестабилира държавата.

Първанов заяви още че няма намерение нито да оглавява отново БСП, нито да си тръгне от нея. "А, не - няма да напускам БСП. Да напуснат виновните, а не отговорните за изборната победа", категоричен бе той.

Има ли запис?

Не съм се срещал тайно в Банкя с Бойко Борисов. Не знам дори къде е къщата му. Нашият основен опонент е ГЕРБ, натам е основният ни огън, коментира Георги Първанов по повод публикация в пресата, че съществува нов "запис от Банкя", в който участват двамата с Бойко Борисов.

От години наред не съм срещал Бойко Борисов, може би от времето, когато той беше премиер и срещите ни са бяха официални, каза Първаснов и се зарече да съди редакцията на медията, разпространила твърдението.

"Внимателно следя всички издания, но особено една медийна империя, която влага много патос и омраза и разпъва медиен чадър над председателя на партията. Може би това е отговор за номинацията, която беше направена за шеф на ДАНС", заяви той.

Запитан би ли дал своя отговор на въпроса "Кой предложи Пеевски", Първанов отговори: "Още помня как лятото мнозина бяха изумени от това предложение. Аз вече отговорих на този въпрос: номинацията беше обоснована категогично от председателя на партията. Той пое политическата отговорност при дебата в парламента. В резултат на което той е възнаграден с една много активна позиция от медиите на Пеевски. Това е омагьосаният кръг."

За пореден път Георги Първанов отправи остри критики към Сергей Станишев за начина му на ръководене на партия, за методите на кадруване в държавната власт и за липсата на коалиционна култура. Макар да призна, че лично е предложил навремето Станишев за председател на БСП и в първите 5-6 години е одобрявал развитието му, Първанов остро го нападна за това, че кадровите решение не се вемат в партията и така се подменят легитимните механизми и вотът на избирателите: "Решенията се взимат в един кръг, в който участват председателят и споменатият медиен бос. Има и други хора, но не искам да навлизам в подробности."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!