Партиите за Брекзит: Англия чула Сидеров, ГЕРБ се притеснява за сигурността

Антония Чорева 24 юни 2016 в 13:14 7038 5

Българският парламент е под пара след изненадващото решение на англичаните да напуснат Европейския съюз. Депутатите цял ден коментират темата и всеки я тълкува от собствената си гледна точка.

„В далечна Англия приеха тезите на партия Атака за Европейския съюз, те може да не знаят, че има такава партия, но ги приеха”, коментира в парламента лидерът на партията Волен Сидеров.

По думите му тяхното решение трябва да ни накара да се замислим в какъв съюз сме влезли през 2007 година.

„Още тогава казах – не бързайте да гърмите шампанското, но тогава започна овчата радост, че ще процъфти животът. 8-9 години след това българинът продължава да е все така беден и допри напуска страната си, за да отиде да работи за други държави”, коментира още той и изброи щетите, които сме претърпели от членството ни в ЕС.
„Накараха ни да затворим прекрасно работещи реактори в АЕЦ Козлодуй”, възмути се Сидеров. За него ЕС е пирамидална структура и България трябва да помисли дали няма да е по-свободна икономически, ако го напусне.

Волен Сидеров видя и нещо страшно в решението на англичаните, като каза, че има сериозно опасение, че в Европа се извършва нещо лошо.

Възмутен от думите на народния представител депутатът Мартин Димитров коментира, че за разлика от СССР, Европейският съюз е демократична организация, в която можеш да влезеш по желание, както и да го напуснеш по желание.

Според Димитров е нужна реформация на съюза към намаляване на бюрокрацията, парите за земеделие да станат по-ефективни да се създаде истински единен общ пазар.

Депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова коментира решението на Англия така: „Не очаквам в България да има референдум за излизане от ЕС, ние сме нови членове и евроскептицизмът не е настъпил. Според нея евентуалното излизане на Англия от ЕС е свързано главно със сигурността в Европа.

Излизането на Великобритания от ЕС ще бъде удар върху икономиката на всички останали държави членки – смята народният представител от ПГ на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. „Ако Европа не намали бюрокрацията и се продължи по този начин, ще има и други страни, които ще го напуснат. Вижте ефекта във Франция – там започна да се говори за референдум”, обясни още Каракачанов.

Най-големият риск е вълна от следващи референдуми в ЕС, а това трябва на всяка цена да бъде предотвратено, смята Антони Тренчев от Реформаторския блок. Той цитира данни, че вече има спад на пазарите в Евросъюза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови