Парламентът прие правилата за избор на нови членове на КЗК

ОFFNews 24 февруари 2016 в 10:29 3219 0

Депутатите приеха процедурните правила за избор на председател, зам.-председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Текстовете бяха приети със 135 гласа "за", 2 "против" и 3 "въздържал се".

По време на дебатите депутатът от БСП Георги Божилов намекна, че от ГЕРБ гласят за председател на КЗК Росен Желязков. Социалистът обясни, че за шеф гласят човек, който е бил в общината, когато Борисов е бил кмет на София, който е бил главен секретар на Министерски съвет, както и е бил замесен в аферата Костинброд, като по този начин описа Желязков.

Предложения за членове на КЗК ще се правят от депутати или от парламентарни групи, като това трябва да стане до другата сряда. Кандидатурите ще се предават на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която ще ги внася в парламентарната комисия по икономика и туризъм. 

Към всяко едно предложение трябва да има писмени мотиви, които аргументират "високите професионални и нравствени качества на съответния кандидат". Всеки кандидати трябва да има завършено висше юридическо или икономическо образование. По предложение на Петър Славов от гражданската квота на РБ кандидатите за членове на КЗК ще бъдат проверявани за принадлежност към Държавна сигурност.

Всяка една кандидатура, заедно с приложените към нея документи, ще се публикува на сайта на Народното събрание не по-късно от 3 дни преди изслушването на кандидатите, което ще стане на открито заседание на икономическата комисия. Там кандидатите за председател и зам.-председател ще трябва да представят тяхната концепция за дейността на КЗК. Предложените за шефове ще имат на разположение до 15 минути, а за техни заместници - до 10. 

След това комисията ще трябва да изготви доклад, който да бъде представен в пленарна зала. Избирането на председателя, зам-председателя и членовете на КЗК ще става с обикновено мнозинство - когато за даден кандидат са гласували повече от половината от присъстващите депутати. Ако няколко кандидати за една длъжност са получи повече от половината от гласовете, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за“.

Малко след приемането на процедурите от ДСБ и от гражданската квота на РБ обявиха, че няма да участват в процедурата, защото не искат да са част от "партийни пазарлъци".

Кънев изказа мнението си, че забавянето на откриването на процедура за избор на нова КЗК има връзка със спрените обществени поръчки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови