Парламентът прие доклада за Изборния кодекс

Елица Мартинова 01 ноември 2013 в 09:48 2472 7

Мая Манолова Снимка БГНЕС.
Мая Манолова Снимка БГНЕС.

 

Парламентът прие без дебати доклада за работата на Временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс. Той бе представен в пленарна зала от председателя на комисията Мая Манолова.

Временната комисия на Манолова бе създадена в средата на юли за срок от три месеца. Тя проведе работни срещи с юристи, граждани и представители на неправителствени организации. Зам.-председателят на парламента Манолова се надява новото изборно законодателство да бъде гласувано до края на годината.

Проектът за нов Изборен кодекс се състои от 239 страници. Той предвижда нови правила, които ще въведат пропорционална избирателна система с преференции. Това означава, че избирателите ще имат шанс да пренареждат партийните листи и да посочват предпочитанията си за конкретен кандидат. На парламентарни избори хората ще могат да гласуват за личности, като по този начин, ако един кандидат получи достатъчно гласове в изборния район да се нареди в по-челни позиции на листата и да влезе в парламента. 

Принципът за уседналостта, разписан в действащия Изборен кодекс като мярка за справяне с изборния туризъм, ще остане и в новия законопроект.

Новият проект предвижда машинно гласуване, което трябва да се справи с манипулирания вот. Пак със същата цел новото изборно законодателство ще промени вида на бюлетините - всяка от тях ще има уникален номер, който ще бъде премахван при поставянето в урната.

Отпада привързаността на наблюдателите и застъпниците към конкретна избирателна секция. OFFNews припомня, че преди парламентарните избори през май много неправителствени организации възразиха срещу този регламент. Мотивът им бе, че НПО-тата нямат достатъчно средства, за да осигурят наблюдател във всяка изборна секция в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови