От ГЕРБ предлагат и в МВР да има малко НСО

Новото звено ще обединява Жандармерията и СОБТ

Георги А. Ангелов 21 януари 2020 в 18:48 4366 0

Снимка Александра Маркарян

Създаването на ново звено, което да се занимава с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, и на НАП . Това предлагат депутати от ГЕРБ с промени в закона за МВР, които са внесени преди второ четене на закона. Новото звено в полицията ще обединява жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) и ще трябва да се занимава и с критични ситуации, терористични актове и масови безредици,

Нуждата от такава охрана ще се преценява и осигурява след "конкретна застрашеност", ако има "заплаха във връзка с осъществяване на служебните им задължения" и след решение на специална комисия от висшето професионално ръководство на МВР.

Сред вносителите от ГЕРБ са бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев и председателят на комисията по отбрана Константин Попов.

В края на ноември парламентът прие на първо четене промени в Закона за МВР, които предвиждат Дирекция "Жандармерия" да се казва "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" и да бъде част от Главна дирекция "Национална полиция".

По традиция, вместо всички правомощия на новото звено да бъдат записани в закона, се предвижда това да стане с наредба на вътрешния министър.

Преди седмица от ДПС предложиха началникът на НСО да предлага имената на важните фигури под заплаха, а министърът на финансите да утвърди тарифа, по която застрашените от атентати и прочие негативни събития сами да си плащат охраната. Това предвижда проектът на ДПС за промяна на Закона за НСО „в съответствие с поетия от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ ангажимент относно охраната на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и депутата от ПГ на ДПС г-н Делян Пеевски“. Законопроектът с предложените поправки е внесен днес от депутатите Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Предвижда се тези лица, в случай, че са налице основания за осигуряване на охраната им съгласно разпоредбите на закона, същите да заплащат охраната си по тарифа, утвърдена от министъра на финансите, по предложение на началника на НСО.

Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на Националната служба за охрана, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице, гласят мотивите на вносителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови