Орбан: Не може Турция да получава 3 млрд. евро, а за България да няма 160 млн. (видео)

OFFNews-Бургас 14 септември 2016 в 10:54 8265 5

"Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, която не е в ЕС, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на България, която е в ЕС".

Това каза унгарският премиер Виктор Орбан по време на посещението му на българо-турската граница край Лесово, където е с българския министър-председател.

На събитието Бойко Борисов заяви, че българската държава ще поиска от ЕС помощ на стойност 160 млн. евро за справяне с бежанската криза.

Досега се справяхме сами с охраната, защото това е наш дълг, вече имаме нужда от помощ, подчерта Борисов.

„Тази година дойдоха две големи плащания. Милиард и двеста милиона за американските централи. Сега, тези дни, ще вземем решение и за милиард и триста милиона за руските централи. Няма кой бюджет да издържи на тия пари в тоя момент. И затова, ние настояваме в Братислава (на срещата на върха на ЕС) 160 милиона евро да бъдат гласувани за България . Но – незабавно, веднага, не за следващия период. Колегите виждат в какво състояние е техниката, тя е натоварена 24 часа. Едва 20% в момента е на терен, другите автомобили са на ремонт“, подчерта Борисов.

Министър-председателят Орбан гарантира подкрепата на Унгария за това искане, като той бе категоричен, че Вишеградската четворка е на страната на България.

За унгарския премиер "наивната политика на Брюксел води до несправяне със ситуацията". Като пример, той посочи, че в Европа има над 1 милион нелегални мигранти. Орбан призова държавите от стария континент да насочат силите си именно към нашата граница, защото проблемите не се решават в Брюксел, а „тук“, визирайки нашата граница.

Борисов подчерта, че с Турция работим добре и няма да има притеснения за тяхна евентуална стъпка за пускане на мигрантите към нас. Той изрази увереност, че Анкара вече няма да предприема такива заплашителни действия. Премиерът посочи нуждата, в Сирия или Либия, да се изграждат „зони за сигурност“, където да бъдат насочвани бежанците. Там, ЕС да окаже помощ, заедно с Червения кръст и Червения полумесец, за да може хората да се върнат в страната си след края на военните действия.

Относно думите на външния министър на Люксембург, че Унгария трябва да бъде извадена от ЕС, Виктор Орбан подчерта, че „не може един комунист да учи да демокрация хора, които са живели 40 г. в комунизма“ и ги определи като „политическа шега“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13546

4

BARAСK OBANANA

14.09 2016 в 13:40

Орбан е пич. Не слуша никой. Мисли за Унгария. А не като нашите - съобразяват се с всички, само не и с народа.

12530

3

синя сова

14.09 2016 в 12:14

El Commandante -трябваше да поиска поне 3-4 млрд,сега ще им се наложи пак да "ударят" някоя банка :)

12530

2

синя сова

14.09 2016 в 12:11

Само толкова ли?...Този път няма много за крадене...

77927

1

El Commandante

14.09 2016 в 11:10

Уха, 160 милиона, ше падне лапане...