Оптимизиране на МВР изобщо не е било планирано дори и за 2019 г.

Юлиан Христов 18 октомври 2018 в 13:30 14287 0

Поредният опит за упражняване по темата "реформа в МВР" без изненада се оказа харчене на пари на тъмно и липса на каквато и да е воля за модернизиране на системата. След като близо половин година бившият вътрешен министър Валентин Радев уверяваше, че се подготвя сериозно преструктуриране на ведомството с цел оптимизиране на работата му и дори бяха направени два сериозни анализа за нуждата от реформи, сега се оказва, че на практика тази дейност изобщо не е фигурирала в дневния ред правителството. 

От отговор на вътрешния министър  Младен Маринов до депутата от БСП Иван Иванов става ясно, че прекратената обществена поръчка за оптимизиране на "вътрешно-организационните процеси" всъщност не е била финансово обезпечена. Процедурата е била стартирана "под условие" и към момента не са осигурени целеви средства за провеждането ѝ.

Нещо повече, Маринов, който доскоро беше главен секретар на МВР, пояснява, че приоритетните дейности на ведомството са свързани с борбата с престъпността, опазването на обществения ред, защита на националната сигурност, граничният контрол и др. и "поради тази причина" не се предвиждат средства за "реинженеринг" в МВР дори и за следващата година.

Той все пак уверява, че подготвеното техническо задание за обществената поръчка може да бъде използвано за неопределен бъдещ период, но все пак сред личните му приоритети били подобряването на условията на работа на полицаите и техническото им обезпечаване.

На среща със синдикатите в началото на годината Валентин Радев изложи намеренията на правителството за радикална реформа в МВР. Пред синдикалистите той дори заяви, че темата е обсъдена с премиера Бойко Борисов, който е дал съгласието си за провеждане на анализ в МВР и правителството "този път ударило твърдо по масата". Няколко месеца по-късно, след като вече не оглавяваше ведомството, Радев твърдеше друго - Борисов искал поръчката за структурен анализ в МВР да бъде спряна. 

В последните месеци без да е ясно как точно са похарчени парите, МВР направи два анализа. Единият, който е изготвен от преподаватели в УНСС, става ясно, че проблемите в МВР идват от неправилно формулиране на задачи от ръководния състав. Докладът обаче не беше публикуван, въпреки че за него е похарчен обществен ресурс.

Последва втори анализ - на Световната банка, която предлага радикално преформатиране на ведомството. Едно от предложенията е четворно свиване на областните дирекции на МВР. В изводите от този анализ бяха потвърдени съмненията за прекалено раздута и тромава администрация, което пък е причина за драстично увеличаване на разходите за персонал. Това прави служителите на МВР едни от най-скъпо платените, защото осигурителните вноски са прекалено скъпи. Така месечните разходи за човек в системата на МВР достигат 1776 лв. за 2016 г., сочи докладът.

След всички тези изводи, новото ръководство на МВР реши, че реформата може да бъде отложена за пореден път. 

В същото време от заседанието на правителството преди седмица стана ясно, че новият вътрешен министър е започнал "реорганизация" по темата за битовата престъпност и присъствието на полицията в малките населени места. Спешните мерки са предприети след зверското убийство на тв водещата Виктория Маринова в Русе. 

На фона на отказа за реформа в МВР, статистиката показва тревожни изводи - спадът на регистрираната престъпност, по признанията на ръководството на МВР, най-вероятно е манипулиран. В същото време разкриваемостта на престъпленията бележи спад. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови