Омбудсманът: ЦИК не си свърши работата за машинното гласуване

OFFNews 02 февруари 2017 в 09:41 2835 0

Не съм очаквала, че институциите до такава степен ще неглижират своите ангажименти, че в един момент ще обявят, че не могат да изпълнят разпоредбите на закона. Това заяви пред БНР омбудсманът Мая Манолова по повод вчерашното решение на ВАС, който постанови, че на предстоящия предсрочен парламентарен вот във всички секции трябва да бъдат осигурени машини за гласуване.

Манолова допълни, че в закона е бил предвиден плавен преход за въвеждане на машинното гласуване, докато се стигне до 1 януари 2017 година, когато трябва при провеждането на всички избори на избирателите да бъдат осигурена възможност да дадат вота си чрез машина.

Според Мая Манолова е било възможно да се предприемат необходимите стъпки, за да се осигурят машини за гласуване, но това не направено.

"Ако ЦИК си беше свършила по надлежния начин работата, вече щеше да има ясен план за това откъде могат да бъдат доставени машини, каква е най-добрата цена, кое е най-доброто качество, кои са най-добрите фирми. Можеше това да бъде възложено на български производители", коментира още омбудсманът.

Според нея текстовете на закона са пределно ясни.

"И последното парламентарно мнозинство – през 2016 година, през месец май – разсъждаваше по темата "машинно гласуване". И не промени нищо – не отложи възможността, всъщност задължението, да се провежда машинно гласуване - задължително след президентските – на всички последващи избори", каза Манолова.

Тя  определи аргументите, че машинното гласуване може да не бъде приложено във всички секции на предстоящия вот, като абсурдни и "правни небивалици" и отново отбеляза, че депутатите са знаели какво пише в Изборния кодекс, но не са го променили.

"Ако ЦИК по някаква причина, са смятали, че е невъзможно да изпълнят този законов текст – за последен път Кодексът беше отворен в края на месец октомври – седмица преди президентските избори, тези промени – че отлагат с още една година или колкото време им трябва да се организира машинното гласуване – тези промени можеха да бъдат направени тогава. Че ще има предсрочни парламентарни избори, се знае буквално от деня на втория тур на президентските избори – имаше три месеца време да се промени законът", добави Манолова.

Според нея въвеждането на машинното гласуване не е самоцел и прищявка, а най-важното условие за честни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови