Новите отношения вериги-доставчици минаха на първо четене

Нели Чолашка 15 април 2014 в 20:34 3300 0

Договорите на веригите с доставчиците ще минават през КЗК.

Промените в Закона за защита на конкуренцията, с които се въвежда контрол върху отношенията между веригите и доставчиците, минаха в пленарна зала на първо четене.

Текстовете бяха внесени от Йордан Цонев от ДПС и група народни представители от БСП.

С тях се въвежда термина "значителна пазарна сила" и се приема, че такъв притежава предприятие, което няма господстващо положение, но има ресурс да попречи на конкуренцията на даден пазар, тъй като доставчиците и купувачите са зависими от него. Ако се злоупотребява с тази сила, ще има санкции.

Компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година ще изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК.

В текста е уточнено, че изискването важи само за доставките на стоки, предназначени за продажба, което означава, че са за търговците, а не за производителите.

На големите търговски вериги вече няма да се разрешава да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количиктие на хипремаркета и др.

Още при внасянето на законопроекта, а после и при гласуването му в икономическата комисия представители на хипермаркетите се обявиха категорично против такава регулация и заплашиха с поскъпване на стоките за крайните потребители.

Според вносителите поправките ще сложат край на нелоялни търговски практики, сред които липсата на писмени договори, изменения на договора със задна дата, нелоялно прехвърляне на търговски риск, ограничения на доставките и други.

"Търговските вериги поставят към българските производители постоянни условия за намаляване на цените, което води до продажба на български стоки под себестойност, а оттам и фалити на български предприятия и нови безработни.

Действията ни не са нито антипазарни, нито държавна намеса в свободното договаряне, а обратно, въвеждат се пазарни принципи в това договаряне.

Те гарантират на българските производители ръст на производството, оттам ръст в брутния вътрешен продукт, ръст на данъците и повече работни места", коментира Корнелия Нинова от БСП, която е сред вносителите на законопроекта.

Тя напомни за бойкота, който обявиха тази седмица хлебопроизводителите на веригите, защото ги принуждават да доставят козунаци и хляб с огромни отстъпки.

Мерките са отговор на поведението на веригите, които се очакват с огромно нетърпение от българските граждани, обяви Йордан Цонев.

Той определи като абсурдни аргументите на представителите на веригите, които заплашиха, че ще вдигнат цената, ако отпаднат налаганите такси.

"Зад тези такси няма нищо друго освен чист пазарен рекет", смята Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови