Нинова: парламентът се превърна в място за лобистки закони

С кого ще се коалира левицата ще се определи на база политики

OFFNews 10 декември 2020 в 20:04 2362 0

Парламентът се превърна в място за приемане на лобистки закони, на закони в ущърб на хората.

Тази констатация направи лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

Тя даде за пример промените в Кодекса на труда и увеличаването на извънредното работно време, което ощетява трудови права на работещи хора или "закона, с който тихомълком се опитаха да разрешат отново строителството по Черноморието, и да узаконят незаконните строежи на Алепу и други".

"Ние, освен да не позволяваме да минават такива закони в ущърб на хората, имаме задача да предлагаме алтернатива с грижа за хората. Затова предложихме алтернативен бюджет, почти по всяка тема имаме своите предложения. Но не ни чуват. Почти нищо от това, което предлагаме, не се приема", каза още Нинова.

Нинова изтъкна, че "няма друга партия, която да е предлагала алтернативен бюджет, ние го правим 4-та година". "Извънпарламентарна партия не говори в продължение на 3 дни и денонощия почти по бюджета в защита на своите алтернативни предложения срещу 5 минути говорене от управляващите. По-скоро по бюджетната процедура те се държаха като извънпарламентарна партия. Едно-две изказвания по процедурни въпроси, не по политики", допълни тя.

Лидерът на БСП допълни, че социалистите работят от 4 г. да са алтернатива.

"Дали сме такава, ще решат българските граждани на изборите. Работим още от първата година на този мандат, когато отказахме да станем съпридружни на тази коалиция на управление. Знаете, че имахме предложения да бъда председател на парламента, да имаме министри. Не само това, реформата в партията, която направихме, мисля, че показа едно алтернативно мислене за ролята на политическите партии в българския обществен живот", обясни Нинова.

Според нея БСП е единствената партия, която в момента слага на масата конкретни предложения за политики и реформи преди изборите.

"Имам предвид - бюджета, "Визия за България", Националния план. Вие често ни питате "С кого ще се коалирате преди и след избори". Отговорът, който даваме, е: нека да видим другите партии какви програми предлагат. Никой още не е извадил на масата нещо за разговори. Какво ще правим в здравеопазването? Какво ще правим в образованието, как ще стимулираме икономиката след тази криза", допълни Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови