Нинова напрегна своите - или партията, или парламента

Антония Чорева 11 май 2017 в 11:37 7206 2

Лидерът на БСП Корнелия Нинова готви промени в Изпълнителното бюро на партията на предстоящия пленум в неделя. Целта е членовете на ръководоството на БСП да не бъдат и депутати. 

Избранниците от БСП са под напрежение, тъй като трябва да се разделят с мястото си в ИБ или с банката в пленарна зала. 

"Няма никаква драма. Но не трябва да има съвместяване на постовете народен представител и член на Изпълнителното бюро. Естествено, че ще останат някои хора, които да бъдат мост между парламентарната група и БСП. Винаги съм бил човек, който е носил "промяната" и не се съмнявайте, че ще подходя принципно по този въпрос", заяви Кирил Добрев, чието име се спряга като организационен секретар на столетницата. 

Антон Кутев добави, че "плановете са да има разделение на постовете и депутатите вече да не са част от Изпълнителното бюро на БСП". "Винаги при промени в Изпълнителното бюро на БСП има напрежение в партията. Според мен промени ще има. Личното ми мнение е, че Корнелия Нинова ще се опита да отдели депутатската група от Бюрото, най-вероятно не изцяло. Аз също смятам, че не трябва да е изцяло", каза Кутев. 

Най-голямото напрежение обаче е около левия депутат Красимир Янков - той не е съгласен с идеята на Нинова, тъй като трябва да се раздели с Бюрото, за да остане в парламента. "Не може да се разделя механично отговорността на човек от ръководството, който е и в Народното събрание. Политиката на партията се формира в нейните органи, има и оперативни решения, които се взимат от Изпълнителното бюро и те се претворяват в българския парламент", каза той. Според него идеята народните представители да не съвместяват постове в Изпълнителното бюро е неработеща. Янков коментира, че няма конфликт с Корнелия Нинова. „Ако става въпрос за различни мнения, за начина, по който трябва да функционират органите в партията, за начина, по който трябва да се взимат решения – политически и организационни, това е друг въпрос. 

Другите депутати, които ще трябва да се разделят с местата си в ИБ, за да останат в парламента, са Александър Симов, Иван Ченчев, Стоян Мирчев и Весела Лечева. 

Самата Нинова днес коментира вътрешните размествания в БСП кратко и ясно: "Няма напрежение. Всичко ще стане ясно в неделя". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

2

Nik68

11.05 2017 в 12:00

Разбира се че може дса бъде председател. Как без председателя в Парламента.

17439

1

мнение от IP

11.05 2017 в 11:42

А председателят на партията може ли да бъде депутат?