Нинова: Ген. Радев още не е кандидат за президент, пленумът ще реши

OFFNews 11 август 2016 в 08:12 6621 6

Нищо не е предрешено, ген. Румен Радев още не е кандидат за президент на БСП, докато Националният съвет на партията не го гласува. 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по Нова тв. Партиите на статуквото, които управляват държавата, скочиха срещу неговата кандидатура, каза още тя. В БСП има различни мнения, не коментирам публично вътрешнопартийни разговори и противоречия, коментира тя споровете на "Позитано" 20, свързани с кандидатурата на Мая Манолова за "Дондуков" 2. 

Лидерът на БСП е на мнение, че Мая Манолова е изключителен парламентарист и добър омбудсман. „Уважавам я, но смятам, че ген. Радев в тази ситуация, в която се намира страната сега, отговаря повече на профила за президент“, допълни тя. Нинова припомни, че е избрана за председател на партията само преди два месеца. „Ако исках да бъда президент, нямаше да се кандидатирам за председател“, уточни тя. Според нея силно политическа кандидатура не изпълнява основната функция на президентството. „Смисълът на президентската институция е друга. Той е надпартиен“, каза още тя. 

Отидохме на преговори с 8 имена, структурите ни казаха - преговаряйте с ВМРО, АБВ, Коалиция за България и Движение 21. ВМРО ни отказа, Татяна Дончева каза или аз съм президент или няма преговори, КБ одобри моето име и това на ген. Радев, АБВ се отказаха от своите номинации заради ген. Радев, обясни Нинова. Задкулисие няма да има - органите на партията казват, ние изпълняваме, допълни лидерът на БСП. 

Все още не е коментирана личността на вицепрезидента, тази фигура ще се обсъжда с одобрения от всички партии от левицата кандидат, обясни Нинова. 

Европейската ориентираност на България не подлежи на никакво съмнение за БСП, категорична бе тя.

По повод изявлението на Нинов, Движение 21 с лидер Татяна Дончева излезе с коментар.

"Между „Движение 21” и БСП е проведена една среща - на 12 юли 2016 г., в която участваха над 10 души. Темите на разговора бяха обширно разгласени и са публично известни. Самата Корнелия Нинова лично оповести съдържанието на разговора, в който по никакъв начин не са обсъждани конкретни имена на кандидати. Включително и името на Татяна Дончева. Само броени часове след обявяването на принципната позиция на „Движение 21” за оттегляне от разговорите, тезите ни се потвърждават от случилото се, а напрежението между лобитата в БСП става видно за всички. Въпреки това е нечестно и недостойно да се прибягва до лъжи и манипулации.

А по отношение съветниците на „Движение 21” в общинските съвети в столицата и в страната – факт е и е допустимо в отделни случаи да подкрепят решения на мнозинството, ако съответстват на нашата програма. Това не ни прави част от управлението по никакъв начин. Опозиционното поведение не се изразява в гласуване против при всеки повод и на всяка цена. Това е добре известно и на съветниците от БСП", се казва в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13207

6

Shoshon

18.08 2016 в 11:15

Сега БСП, когато загубят изборите (нагласено или не няма значение), така хубаво ще надънят Корнелия Нинова.Очаквам един човек да се завърне от Европа.

12285

5

Красимир

11.08 2016 в 17:57

Ми то освен за Вършавския договор, другото си е за срам.

10564

4

ultra-73

11.08 2016 в 15:11

#03 Каква работа да си върши, та нали се срамува от нея??? Срам го било за самолетите, срам го било за армията, срам го било, че България е в НАТО, а не във Варшавския договор:) А мен ме е срам от такива безродници и руски слуги!!!!!!!!

12285

3

Красимир

11.08 2016 в 12:11

Да бяхте оставили човека да си върши работата.

12058

2

Evgeni Chakalov

11.08 2016 в 10:34

От БСП се опитват да си придадат вежност :)

21668

1

Руслан

11.08 2016 в 09:56

Чакаме значи ако президент стане Радев да обявяви референдум за или против ньойския договор.