Няма опасност от спиране на еврофондовете, увери Дончев

В политиката застраховки като "Каско" няма

ОFFNews 24 януари 2017 в 10:23 2488 2

"В момента няма риск от спиране на пари по еврофондовете. Ако някой иска застраховка една или две години напред, в политиката застраховки като "Каско" няма", това каза пред БНТ вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. 

Изказването е по повод обвиненията от страна на БСП, че има опасност парите от еврофондове да бъдат спрени в средата на 2017 г.

"Забъркването на един страшен тюрлю гювеч от страшно звучащи термини: спиране, блокиране, връщане, наказателна процедура, които често нямат нищо общо един с други, омаскарява цялата система за управление на европейските пари. Това всява смут и безпокойство", заяви още вицепремиерът. Според него те влияят лошо на имиджа на страната и му се налага да води разговори в Брюксел, за да обяснява на какво се дължат тези обвинения. 

"Колегите от опозицията явно имат дефицит на послания, за да се хванат точно за европарите. За един сериозен политик е глупост да говори такива неща", коментира още вицепремиерът. 

Според него всичко зависи от това как се управлява системата във всеки един момент. Дончев очерта как изглежда ситуацията към момента като технически и политически пласт. Той обясни, че има два пъти повече плащания по оперативните програми спрямо предния програмен период. По думите му единствената неотворена програма към момента е "рибарската", но това си било традиционен проблем.

По отношение на предизвикателствата за следващите шест месеца Дончев посъветва да не се правят големи глупости, а да има приемственост.

Според него най-тежко на еврофондовете се отразяват политическите чистки: 

"Опитът експертите да бъдат подменени с партийни послушници обикновено води до пагубни последици. За мен е изключително важно да се продължи това, което беше направено последните две години в енергетиката, да не се допуска ново трупане на тарифен дефицит, да продължат опитите и усилията "Белене" да се реализира като пазарен проект, категорично трябва да продължат усилията за пълно либерализиране на пазара."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

2

Red or Dead

24.01 2017 в 12:51

КВАЗИМОДОО...Fuck OFF..дебил...
Ей сегинка ще дотърчи @пУйче да удари ена мегалю ШПАКЛА :-) :-)

42249

1

Denis Rizanov

24.01 2017 в 10:52

администраторът на сорос как се е напънал уж че гледа умно.