Натиск върху президента за свои хора във властта

Огнян Герджиков се възмути от здравеопазването в БГ: Вън търговците!

OFFNews 11 февруари 2017 в 10:00 5051 6

Снимка БГНЕС архив

Върху президента Румен Радев се оказва натиск от различни посоки по „кадрови въпроси или Господ знае още какви“.

Това каза служебният премиер Огнян Герджиков в интервю за бТВ. 

На въпрос дали политици са дръзвали да му дават наставления, служебният премиер отговори: „Доколкото знам на Радев са се опитвали“. Без да конкретизира партия, Герджиков каза още: „Той е споделял, че е имал натиск от различни посоки. По кадрови въпроси или Господ знае още какви. Така или иначе, то е разбираемо донякъде. При мен, слава Богу, такива натиски не са оказвани, защото е известно, че това е правителство, назначавано от него. Аз министрите не съм си ги избирал и назначавал, това са негови номинации, той ги е избрал. От първия до последния. От мен до последния“.

Запитан защо служебното правителство смени половината областни управители, той обясни: „Защото не трябваше да сменяме всички“. Въпросните губернатори са се разделили с постовете си след „проучвания по няколко линии“ и констатирани по-големи или по-малки нарушения, „свързани с толериране на съответната партия, която ги е излъчила, с включване в схемата за печелене на избори“. Има сигнали за опити за толериране на ГЕРБ, уточни премиерът. „В такива случаи трябва да се сложи край на такива, които смятат, че тази власт им е дадена, за да помагат на партията, която ги е излъчила“.

Герджиков отрече да е реваншистки настроен към управлението на Бойко Борисов. „Аз съм човек на компромиса, на диалога, на баланса. Затова не искам да накланям везните нито на едната, нито на другата страна. Нашето правителство ходи по тънка опъната тел. От едната страна са огньове, от друга страна са шишове. Накъде ще паднем, няма никакво значение. Ние сме обречени, ако не спазим този неутралитет, който се иска от нас, за да се стигне до непредрешени честни избори след месец и половина“.

"Основната цел на правителството е да вадим скелети от гардероба, да правим тотална ревизия в дълбочина, колкото може повече. Въпреки че самият Бойко Борисов призова при смяната на властта да се рови дълбоко, все пак трябва да бъде по възможност умерено“, коментира още Герджиков.

Служебният премиер е най-възмутен, че здравеопазването ни се е превърнало в бизнес. „Вън търговците от храма! Не може здравеопазването да е бизнес, това е престъпление към хората“. Той съжали, че кабинетът има само два и половина месеца  и няма да успее да направи решителни стъпки към промяна в тази насока.

"Винаги съм казвал, че болниците трябва да са nonprofit, т.е да не търсят печалба. Те не трябва да са търговски дружества. Аз разбирам от търговски дружества, те търсят печалба. Не може болницата да търгува със здравето на хората и да търси печалба от това. Ние сами караме лекарите, хвърляме ги в престъпни схеми, само и само да може да им излиза балансът, да може да им излиза сметката и да могат да печелят. Това не трябва да се допуска“, каза Герджиков.

По думите му вземането на пръстов отпечатък е обидно за хората заради асоциацията с престъпник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

11.02 2017 в 12:45

А па българската България я клатят пациентите на психодиспансера.
Бегай къде брюкселско, и ни остави да живеем както можем.