Надзорния съвет на НЗОК остава с 9 членове

Симона Костадинова 16 юни 2015 в 12:56 4685 2

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде 9 души. Днес парламентът отхвърли предложението членовете на съвета да бъдат увеличени от 9 на 11. 

111 народни представители гласуваха за отпадането на този текст, 23 бяха против, а двама - „въздържал се". Парламентарната група на ГЕРБ гласува против предложението на Министерски съвет заедно с БСП, ДПС и АБВ. Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ) пък застанаха зад оставането на промените.

Ако тази промяна беше приета, то на практика Касата щеше да се одържави. Мотивите за това предложение бяха, че разходите на НЗОК се определят съобразно общите правила за бюджетна консолидация, което е ангажимент на държавата.

Надзорният съвет на обаче остава в същия състав - един представител на организациите за защита правата на пациентите, по двама представители на организациите на работниците и служителите и на организациите на работодателите. Представителите на държавата пък са 4 - един от които е изпълнителният директор на Националната агенция за приходите.

Депутатите освен това решиха решенията на Надзорния съвет на НЗОК да се взимат както досега - с обикновено мнозинство. От БСП искаха решенията да се взимат с 2/3 от членовете, но предложението не беше прието.

Отхвърленият текст за увеличаване на членовете на Надзорния съвет е част от промените в Закона за здравното осигуряване, полагащи основите на реформата на здравния министър Петър Москов, които се гледат на второ четене по време на извънредно заседание в Народно събрание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови