НАТО ще дава работа на български военни у нас

Парламентът узакони възможността в конролния център на Алианса да работят българи под пагон

Нели Чолашка 20 март 2015 в 10:21 7238 5

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, с който се създаде възможност международна организация на територията на страната да се комплектува с български военнослужещи и цивилен състав от българи.

Гласуването на второ четене мина без дебати за разлика от първото четене, когато от "Атака" се обявиха против промените и дори се стигна до сблъсък между националистите и депутати от Патриотичния фронт.

Според Волен Сидеров законопроектът предава суверенитета ни и дава възможност на чужди генерали да се разпореждат с българската армия. Изказването на Сидеров стана причина за изказване на Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, който опита да прочете стара статия на Волен Сидеров от 1991 година, което доведе до бурна реакция от страна на колегите на Сидеров от "Атака" и почти до физическа саморазправа в зала.

Според сегашните разпоредби на закона, военна служба в мирно време на територията на България може да се изпълнява в Министерството на отбраната, в Българската армия, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и в други държавни органи и ведомства, но не съществува хипотеза това да става в състава на многонационални формирования, мотивира се кабинетът.

Военният министър Николай Ненчев обяви след гласуването, че промяната е свързана с разполагането на команден център на НАТО в България.

"Не само по отношение на контролния център на НАТО. Ние имахме една невъзможност до този момент да комплектоваме и командироваме български военнослужещи в каквито и да са международни организации", обясни Ненчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови