Москов: Не съм имал идея да закривам Фонда за лечение на деца

ОFFNews 10 юни 2016 в 12:41 3383 1

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Никога не съм имал идея да закривам Фонда за лечение на деца, каза здравният министър Петър Москов по време на днешния парламентарен контрол. 

"Дали някой е имал идея за закриване на Фонда за лечение на деца - много е възможно. Различни хора, различни идеи", добави той. 

Той заяви, че през миналата година за лечение на деца са одобрени 12 млн. лв. по бюджет, а до септември плащанията на Фонда са били 8,5 млн. лв. През 2014 г. бюджетът на Фонда е бил 6 млн. лв.

"На това, че фондът заяви, че здравното министерство не финансира лечение на деца, ще кажа - министерството е превеждало и продължава да превежда всяка една сума след постъпил протокол", каза Москов.

Министърът заяви, че в момента няма нито едно дете, чиято документация да не е предвидена в срок и да не разгледана на заседание на Обществения съвет.

Той каза още, че вероятно в съзнанието на част от хората Фондът за лечение на деца е нещо различно от това, което трябва да бъде. "Ако това е просто философско разминаване е разбираемо, но ако става въпрос за различни финансови интереси - не е ", добави министърът.

Москов обясни, че ако има нещо, което държавата не е предвидила или НЗОК не заплаща, то Фондът трябва да го заплати, за да не остане нито едно дете без лечение. "Имаме системата на националното здравно осигуряване, където има ясни механизми за лечение", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!