Москов: Ако оставим само няколко болници да лекуват Ковид, това ще доведе до програмирания им фалит

OFFNews 22 май 2020 в 11:51 3907 0

Петър Москов

Категоричният извод от последните два месеца е, че България се справи и не допусна масово разпространение на заразата с коронавирус сред населението. За това трябва да се отдаде по категоричен начин дължимото на хората, които вземаха тези решения за взетите мерки, както и за всеки един от нас, който ги е спазвал.

Това коментира в предаването „Тази сутрин“ на bTV бившият министър на здравеопазването Петър Москов.

Той обаче остро разкритикува идеята да останат само няколко болници за лечение на пациенти с COVID-19 - най-високотехнолигичните, университетските и няколко областни. Това би означавало програмиран фалит на тези болници и е престъпление спрямо пациентите и спрямо гръбнакът на българското здравеопазване, смята д-р Москов.

"Съобщението "Спокойно ще се лекувате на другите места, а там ще се лекува Ковид" е съобщение, което казва на пациентите, че тези болници не са за нормално лечение", каза той. Според него това ще лиши тези болници от приходи, защото тяхното финансиране зависи от това дали пациентите ще изберат да се лекуват при тях. Той призова решението да бъде променено.

Москов коментира, че при първата вълна на епидемията е спечелено време, благодарение на което здравната ни система не е била натоварена така, както бяха болниците в част от другите страни. Негативите според него са свързани с това, че на всеки трябва да се даде ясна перспектива и параметри – какво целим, какви са ясните маркери, при които нещо влиза в сила или отпада като мярка.

"Продължаваме да не знаем какви цели преследваме. Начинът, по който падат мерките без ясна връзка с достигането на някаква цел, ще доведе до невъзможност при нужда от нови мерки, те да бъдат приети от обществото. Това е лошият извод“, каза Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови