Моделът ТОЙ се усмихва от заграбения бизнес и от всички медии (галерия)

На конгреса на "Движение 21" лидерът Татяна Дончева подкрепи манифеста "За републиката"

Александра Маркарян 02 април 2016 в 14:24 9258 18

"България прекара четвърт век в преход в кавички. Отдавна живеем с усещането, че този преход няма край. 25 години след началото на прехода сме се оказали не в нашата държава, а в нейната имитация. Институциите на държавата са взети за заложници и функционират като изпълнителни органи на мафията. Тя взема всичко, което й харесва - банки, бизнеси, публични средства, природа и замества републиканския ред с мрачни феодални зависимости, за да превърне всеки гражданин в крепостен на олигархията."

Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в доклада си пред делегатите на конгреса на партията, който се провежда днес в София. Дневният му ред предвижда приемане на промени в устава, както и избор на председател, национален съвет, контролна комисия и председател на контролната комисия на ПП "Движение 21".

Дончева бе преизбрана за лидер на партията.

Гости на конгреса бяха дипломати от САЩ, Великобритания, посланикът на Франция Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан и генералният консул на посолството на Кралство Швеция Йоран Свенсон, председателят на БСП Михаил Миков, зам.-председателя на БСП Бойко Великов, зам.-председателят на ДСБ о.з. ген. Атанас Атанасов, лидерът на Национална партия “Свобода и достойнство“ Корман Исмаилов, лидерът на „Глас народен“ Светослав Витков, представители на партия ДЕОС, на ПП „Обединени земеделци“, на ПП „Българска социалдемокрация“, на ЗС „Александър Стамболийски“.

За модела ТОЙ говори от трибуната и Атанас Атанасов (РБ), който подчерта, че корупцията е изключително тежка и че има нужда от противодействие на хора, които са единомишленици в борбата срещу властимащите, които "страшно много обичат европейските пари, но страшно много мразят европейските правила". "Днес няма КОЙ, има ТОЙ", заяви Атанасов и заяви, че управлението е тоталитарно.

В речта си Дончева изрази единомислие с авторите на манифеста "За републиката".

"Напоследък доста хора в интелектуалните среди с отношение към политиката започнаха да си дават сметка, че сме опасно близо до времената, от които тръгнахме. Израз на тревогата им е манифестът "За републиката", който се разпространява от 3 март тази година. Призивът им е да се съберат активни граждани, които са готови да работят за възстановяване на републиката. Всеки където може - от ляво и отдясно.

Изправени сме пред колосален проблем. Той засяга всеки от нас - и примирените, и непримиримите, и левите, и десните, и хората от партиите, и тези, които мразят партиите. Мафията и мутрите навличат с лекота различни идеологически дрешки. Проява на политическо късогледство е да не виждаш, че политическите различия по линията ляво-дясно ще имат разумен смисъл само в държава със здрав политически фундамент, а не в имитацията на държава. Иначе моделът КОЙ ще се усмихна от държавните институции, както и моделът ТОЙ - от присвоените бизнеси и от цялото медийно пространство, рекламирайки свободата на словото си."

Къде са лявото и дясното, попита Дончева и опроверга спекулациите, че Движение 21 отрича съществуването на лявото и дясното.

"Това е твърде далеч от реалността. Ляво и дясно винаги е имало, има и ще има, но ние сме в ситуация, когато големият проблем в държавата надхвърля възможностите на лявото и дясното да се справят. Проблемът на мафията и мутрите е проблем както на лявото, така и на дясното, така и на центъра. Както на парламентарните, така и на извънпарламентарните партии. Съотношението на силите е с голям превес на здравите сили срещу здравия разум.

Това, което е нужно, е мафията и мутрите да бъдат отстранени от властта, ако искаме да има свободни и демократични избори, което е първият белег на нормалните демокрации."

"За нас политиката е визия, организация и резултати - каза Дончева. - Готови сме за сътрудничество с всички политици, които имат такова разбиране за проблемите на България, независимо че принадлежат към различни части на политическия спектър. Ние, от Движение 21, не желаем да произвеждаме лозунги - нито леви, нито десни. Желаем обаче да участваме в промени, които да доведат до нормализиране на политическия живот в рамките на следващите 4-5 години. Когато успеем да направим това, лявото и дясното ще могат да се развиват естествено, върху естествени интереси, върху хора, които изповядват съответните възгледи. И няма нищо страшно, че едните щели да принадлежат към левия, а другите - към десния политически спектър, стига да сме отстранили това туморно образувание върху България."

Дончева отчете и резултатите на партията от последните местни избори и заяви, че Движение 21 ще работи срещу фалшифицирането на изборите и за провеждането на свободен и демократичен вот.

"За всяка партийна формация съществува опасност от правене на мними коалиции, които на практика прикриват местни комбинации на влиятелни кръгове, които нямат нищо общо с истинска коалиционна политика, и идентичност на партийните формации. Такава има и за нашата партия, която е още крехка. В тази връзка трябва да заявим, че "Движение 21” не търгува и няма да търгува с партийни табели. Там, където сме засекли такива опити, сме противодействали. В някои единични общини сме допуснали пробив и ще намерим подходящ начин да неутрализираме тези случаи", каза Дончева.

Тя подчерта, че резултатът от вота е бил манипулиран:

"Не мога да подмина влиянието на ГЕРБ върху Висшия съдебен съвет и административните съдилища, като част от сегашната политическа ситуация в страната. В този смисъл изборите не са мерило за политическото влияние на кандидатите, защото фалшифицирането и подмяната на резултатите изкривяват картината и създават впечатление, че изборите са предрешени в полза на тези, които контролират централната власт, информационните масиви на ГРАО и "Информационно обслужване".

Като партия даваме ясен знак, че не приемаме подобен род избори и ще положим всички усилия в рамките на възможностите си да препятстваме тези процеси. По този въпрос сме готови на взаимодействие с другите политически сили от всички части на политическия спектър, защото свободните и честни избори са първият признак на демокрацията."

„Движение 21” не е лидерска партия. Партията ще продължи да дава път и стимул на нови хора, заяви още Татяна Дончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!