Милка Христова: ГЕРБ се бои да чуе хората за застрояването на "Младост"

OFFNews 30 март 2017 в 15:52 3248 1

В ГЕРБ се страхуват от оценката, която би дал референдумът в "Младост" на управлението им.

Това коментари зам.-председателят на СОС от БСП Милка Христова. Според нея това е една от причините управляващите в Столична община да гласуват против провеждане на местен референдум в "Младост", след обсъждането на този въпрос в комисиите на СОС в сряда. Съветниците от групата на "БСП Лява България" подкрепиха референдума, но техните гласове не бяха достатъчни, за да се проведе допитването.

На практика това издава страха на ГЕРБ да чуят гласа на хората за начина, по който район "Младост" се презастроява и бетонира, защото резултатът от този референдум би бил най-ясната и правдива оценка за управлението им, коментира Милка Христова. - Този страх вероятно е и заради оценката, която получиха на местните избори през есента в район "Младост". Помним, че точно гласовете на същите тези граждани доведоха до смяна на кмета на ГЕРБ. Може би затова сега им отказват този референдум. Просто управляващите не допускат пряката демокрация, защото оценката, която ще чуят за работата си, никак няма да им хареса".

Милка Христова добави, че не е било прието и предложението на общинските съветници от БСП гласуването за референдума в "Младост" да бъде отложено за следващото заседание, поради допуснато нарушение на Правилника за работата и организацията на Столичния общински съвет. "Материалите по тази точка ни бяха предоставени в грубо нарушение на Правилника едва вечерта на 28-и март, преди заседанията на комисиите. Според правилника, трябва да получаваме тези материали 48 часа преди заседанията, за да имаме време да се запознаем с тях. А самото становище, което беше прочетено по време на общото заседание на трите комисии в сряда и което представлява мотивите към решението на СОС, изобщо не ни беше предоставено предварително, за да се запознаем с него. Този начин на работа е неуважение към над 14-те хиляди граждани, подписали се за свикване на референдума".

Според заместник-председателя на СОС управляващите от ГЕРБ за пореден път избират лесното и удобно решение да избягат от пряката оценка на гражданите като приемат, че предложените въпроси за местния референдум са незаконосъобразни - факт, който не отговаря на истината. Милка Христова припомни, че досега са правени няколко опита за иницииране на местни референдуми и нито един от тях не е допускан от СОС. "Това е израз на липса на доверие в компетентността и отговорността на гражданите към собствените им интереси", добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

1

Nik68

30.03 2017 в 16:18

Няма ли кой да спре тази идиотска практика на социалистите да дават квалификации на хора и организации. Кой какъв бил, на кого с кого от кого се страхувал. Този тип махленско говорене не се харесва на хората. PR специалисти няма ли в БСП. Аматьорска работа.