Местан за ДОСТ: Мотивите на съда са идиотски, няма да позволя да обиждат турския език

ГЕРБ, АТАКА, БАСТА - всички са етнически партии

OFFNews 12 юли 2016 в 11:02 9301 12

„Решението на съда да откаже регистрация на партията на Лютви Местан ДОСТ е черна точка върху публичния имидж на България като европейска и правова държава. Игнорирани са конституционни права с откровено идиотски мотиви, които представят подигравка, както с правото, така и със здравия разум“, коментира самият Местан пред бТВ.

На въпрос „Как сте?“ лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан, която съдът отказа да регистрира миналата седмица, отговори: “По-убеден отвсякога, че новият политически проект е необходим на България, защото атаките, на които сме подложени, показват, че има място за ДОСТ в българската политика“.

„Цитирам адвокат Михаил Екимджиев, продължи възмутен Лютви Местан“ – „Мотивите на съда са скандално и неприемливи, защото представят брутално ограничение на конституционното право на свободно сдружаване на българските граждани при това на етнически признак, което поражда най тежката дискриминация на етническа основа“.

„Оценките ни не визират съда като институция, а точно този съдия и състав от Софийския градски съд“, уточни лидерът на ДОСТ.

Местан каза, че все пак вярва в българския съд и уточни, че вчера към 17 часа е внесъл 17 страници жалба във Върховния касационен съд за искане ДОСТ да бъде учредена и решението на Софийския градски съд, който отказа това да бъде обжалвано.

„Ние продължаваме да вярваме, че България е европейска и правова държава и имаме силни очаквания ВКС да е на нивото на конституционните си отговорностите и вярваме, че ще получим регистрация“, категоричен е Лютви Местан.

Той коментира и мотива на съда, че ДОСТ е турска дума и затова отказва да я регистрира като партия.

„Има редица други примери за български партии, чиито съкратени имена са чужди думи – АТАКА, ГЕРБ, сега да добавя и последната регистрирана у нас партия „Баста“ - откровено испанска дума“, даде за пример Местан.

Той продължи: „Съдията казва, че имената на другите партии са на испански, немски, английски език. Значи може на други езици, а на турски - не. Нима турският език е език второ качество, възможно ли е йерархизирането на езиците?“.

Лидерът на ДОСТ е категоричен, че няма да позволи някой да обижда езика, на който са проговорили бил той турски, цигански, български, иврит, тъй като езиците не могат да се йерархизират като по-малко стойностни и „те са еднакво стойностни, до последното наречие на зулусите в Африка“.

Лютви Местан обясни също, че първата идея на учредителите била партията да се казва Демократи за свобода, отговорност, толерантност, но не звучало благозвучно, после разменили „и“ и „о“ и стигнали до този вариант.

„Ние казахме, че искаме смела и доблестна партия и няма да правим компромиси с нашата идентичност, няма да плащаме данък на националистически страсти“, уточни още избора на името на партията си Местан.

Той постави и един много важен, според него, а именно, че българската Конституция съдържа текст, който забранява партиите на религиозна и етническа основа, но нито Конституцията, нито Законът за партиите дават легална дефиниция що е етническа партия.

„Ако критерият е брой учредители от един преобладаващ етнос – тогава всички партии са етнически“, категоричен е Лютви Местан. И в този смисъл ако преобладаващият етнос е турският, това се оказва проблем. „Няма езици второ качество, няма етноси второ качество“, възмутен е лидерът на партия ДОСТ.

Все пак той уточни, че ДОСТ означава „приятел“ на турски език, но е турска дума, навлязла в България, но изначално е персийска дума, а вече и българска дума.

Лютви Местан каза още, че съдията не му е вгорчила баклавата, като е отказала регистрация на партията му в края на празниците Байрам. „Не съм склонен да подозирам съдията, че е избрала преднамерено деня, в който да обяви решението“, смята той.

Накрая Местан добави, че ще остане коректен към ДПС, тъй като с тях имат голям обща цел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

12

Руслан

12.07 2016 в 18:45

Значи решенията на съда можело да се коментират.
Защо ли не виждаме взрив от възмутени гражани, Лозан Панов на протест пред съдебната, декларация на съюза на съдиите и цацаров потен?

12147

11

Служител в Лафка

12.07 2016 в 15:32

"Игнорирани са конституционни права..."

Конституция на Република България

чл. 11
4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.

13207

10

Shoshon

12.07 2016 в 15:02

Това е най-доброто нещо, което съда някога е правил, нищо че е поръчка от по-горе.

12294

8

ЕСССР

12.07 2016 в 13:43

Този да си ходи в Турция да си прави проектите.

12796

7

Draven Filosoff

12.07 2016 в 12:28

У Турция ще му разрешат да направи със сигурност :)))). Да ходи там.

12041

5

Дърто Магаре

12.07 2016 в 12:08

От първите езици в развития свят... "до последното наречие на зулусите в Африка" ако не е йерархизиране, какво е? :)