Местан до президента: Може ли лъжкиня да управлява България

OFFNews 02 декември 2016 в 09:30 25586 16

Местан до президента: Може ли лъжкиня да управлява България

В писмо до президента, председателя на Народното събрание и премиера лидерът на партия ДОСТ Лютви Месан иска назначаването на комисия, която да разследва руската намеса в българската вътрешна политика. 

Повод за това е срещана на лидера на БСП Корнелия Нинова с бившия генерал от руското външно разузнаване генерал Леонид Решетников. Според твърденията на руснака, той се срещнал с Нинова, за да съгласува кандидатурата за президента на Румен Радев. От своя страна Нинова обвини Решетников в лъжа. 

Той призовава партиите - без БСП, АБВ, крайните националисти и ДПС, да се замислят, преди да върнат проучвателния мандат за правителство, който президентът ще връчи. 

Ето и пълния текст на писмото:

„Червеното таке падна, келят се видя.“ Това е опит за буквален превод на турската поговорка „takke düştü, kel göründü“.

Припомняме Ви я по повод на отчаяните опити на председателя на БСП г-жа К. Нинова да отрече безспорната руска намеса чрез генерал Решетников – директор на РИСИ, във вътрешната политика на България и в избора ни да бъдем европейска и натовска държава. Скандалът придоби театрални измерения след твърденията на г-жа Нинова, че ген. Решетников лъже за разговорите си с нея. Безспорно е, че някой лъже.

Българското общество трябва да знае кой.

Който и да лъже, несъмнено са необходими адекватни действия. Освен ако след 27 години от формалното скъсване с комунистическия режим не сме изработили екзистенц минимум демократични рефлекси като нация.

Ако лъжкинята е Корнелия Нинова, то въпросът, който стои включително пред избирателите на БСП, е може ли лъжкиня да оглавява партия, която има претенция за властта. А въпросът, пред който е изправено цялото българско общество, е може ли лъжкиня да управлява България. Ако обаче лъжецът се казва Решетников, ние сме изправени пред не по-малко сериозен проблем.

Ако вярваме на Корнелия, че лъжецът е Решетников, то какви биха били целите на Решетниковите лъжи пред Царьград ТВ и пред Георги Коритаров в ТВ плюс. Защо му е да лъже, че в разговори с Корнелия Нинова е поставил въпроса за излизането на България от НАТО като въпрос номер две (номер едно е Радев да стане президент) за след парламентарните избори? Тук само ще маркираме някои от възможните изводи.

Или става въпрос за имперска арогантност, на която последна грижа са българските марионетки и те могат да бъдат осветявани; или, което е още по-злокобно, осветените затова са осветени, защото не са истинското оръжие в имперските амбиции на Москва, а най-тривиален камуфлаж за прикриване на същинските довереници – крайните националисти от ПФ и Атака, идеолозите на големия енергиен шлем от АБВ, анализаторите от Сараите; или … Спираме с предположенията, защото е безкраен инструментариумът на пропагандната и хибридна война на Путинова Русия срещу България, Балканите, ЕС и НАТО. 

В прав текст Решетников признава, че Русия има стратегия да отклони България от нейния геостратегически път, като я извади от НАТО. Това е намеса не просто в суверенитета на България, а на НАТО като цяло. Отказвам да мисля, че сме „бездушно стадо“ или „пета колона“ на Москва, за да не предприемем спешен, задължителен, адекватен, демократичен и институционален отпор. Кой да го даде? Премиерът е в оставка, президентът е към края на мандата си. Чуват се отделни анализаторски гласове, но партиите мълчат. Всички вкупом се снишават по тодорживковски пред Кремъл.

Националната сигурност на България е тежко застрашена. Едно правителство, което уважава честта и достойнството на своя народ, дължи най-малкото протестна нота до Кремъл, откъдето да се иска отговор на въпроса дали директорът на РИСИ представя официални позиции на Москва. Съобразно отговора минимум Решетников ще е персона нон грата, без възможност за февруарски или августовски посещения в нашата страна. Къде такава смелост в правителство, което, вместо да се превърне в институционален гарант за националната сигурност на страната, подава оставка.

43-ят Парламент обаче не може да абдикира. Той може да бъде разпуснат едва след като изясни този скандал чрез своя конституционен инструментариум. Най-надеждният инструмент на Народното събрание е Анкетна комисия, която да проучи всички обстоятелства около „спора“ Решетников - Нинова. Защото, независимо кой е лъжецът, българските граждани заслужават яснота по казуса и условия за информиран избор на предстоящите парламентарни избори.

Избори в „мътни води“ ще имат опасен резултат в полза на политически сили, готови раболепно да изпълнят и втория етап от сценария за изваждането на България от НАТО, определен в интервюто на Решетников пред Царьград ТВ като „въпрос втори“.

Нека партиите (без БСП, крайните националисти, ДПС и АБВ), които биха получили проучвателен мандат за съставяне на правителство, да се замислят за този огромен риск за националната сигурност на България, преди да го върнат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

17

ELPIDA

02.12 2016 в 14:07

Tezi konspiracii se pravqt samo s high class diplomati vmeste s razvedkoi. S dve dumi iliteratski scenarij.

12415

14

senester

02.12 2016 в 12:08

По-нормално би било да тичка в турското посолство като теб или до скута на чичо Реджеб,на меко и уютно. Ех,предатели,вашето малко име е политици

77927

12

El Commandante

02.12 2016 в 11:12

"Що не бе. Само лъжци ли? Стига с тая полова дискриминация."


АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА, чесъна изкърти с коментар, ахахахаха, браво бе!

77927

11

El Commandante

02.12 2016 в 11:11

Имаме ли информация дали след пускането на тва писмо Павел се е скрил в турското посолство?