Местан: Референдумът на Плевнелиев цели въвеждане на еднопартийно управление

Симона Костадинова 08 юли 2015 в 11:32 2765 4

"Има сценарий за въвеждане на еднопартийни управления чрез промяна на изборните правила".

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна по време на днешното заседание.

Според него крайната цел на промените в Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и на референдума за изборните правила, който беше иницииран от президента Росен Плевнелиев, е да се въведе еднопартийно управление в страната.

Той обясни, че ако се въведе смесена избирателна система, какъвто е един от въпросите в националното допитване, с 40% на вота, ще се печелят всички депутатски места.

Прекият ефект ще бъде, че първата политическа сила, която е спечелила 40%, ще упражни собствено, еднопартийно управление. Всички останали партии ще загубят своето представителство.

По думите му сега със същия резултат няма как да се спечели мнозинство в Народното събрание и това предполага коалиционно управление. Ако обаче бъде въведена смесена избирателна система с 40% ще се взимат 139 депутатски места заради пропорционално избраните народни представители.

Местан предупреди, че ако това се случи тогава МВР може и наистина да се окаже "не само лицето, а и душата на съвременна българска държава".

Лидерът на ДПС попита депутатите от БСП и АБВ дали искат това да се случи. Той предложи от дневния ред да отпадне точката за промените в Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Той каза още, че народните представители имат нужда да прочетат урока от референдума на съседна Гърция.

„Всички партии в 43-то Народно събрание имаме нужда да осмислим последствията на този инструмент, че референдуми се провеждат по чисто експертни теми, а не поне по ценностни такива“, заяви Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови