Местан: Няма за какво да се извиняваме. Това са исторически комплекси

Нели Чолашка 14 февруари 2014 в 13:13 2538 14

Лютви Местан, лидер на ДПС.

Осъзнавам безсилието на рациото пред историческите комплекси, пред историческите страхове и пред архитиповете, които днес избуяха.

Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан "с преднамерена емоционална хладност" по повод скандала в парламента по темата агитация на майчин език и след изявлението на колегата му Хюсеин Хафъзов, че ще върви по стъпките на Ахмет Давутоглу, което съвпада с името на настоящия външен министър на Турция - радетел за възстановяването на Османската империя.

Преди Местан се изказа Янаки Стоилов, който призова ДПС да се извини. Местан обаче обясни, че няма за какво да се извиняват.

Това беше емоционален повик вече европейска България да преодолее тежките остатъци от т. нар. възродителен процес и от десетилетия провеждана политика на дискриминация и асимилация на етнорелигиозните различия, обясни Местан.

Той напомни за жертвите на съпротивата срещу тоталитарния рецидив и уточни, че хафъзов е споменал само четирима от хилядите репресирани - Османъ Калъч, Ахмет Давутоглу, Нури Адалъ и на Ахмед Доган

Те до един са български граждани, родени в България. Предполагам, че някой в емоционален пристъп е направил вероятно неизбежната асоциативна връзка между Осман и други исторически личности, между Ахмед Давутоглу и други днешни политици от други държави.

Но колегата Хафъзов уточни, че говори за българския гражданин Ахмет Давутоглу от село Иглика - той сгреши - не е от село Искра, а от село Иглика, Шуменско", уточни лидерът на ДПС.

Нури Адалъ пък бил от селото на Местан - Островец, и лежал близо 24 години по затворите и концентрационните лагери по времето на комунизма и затова бил известен като българския Нелсън Мандела.

Местан обяви, че ДПС ще продължи да настоява предизборните кампании да могат да се водят и на език, различен от българския. Има време до окончателното приемане на Изборния кодекс, допълни той.

Интересен факт е, че точно преди една година - на 14 февруари 2013 г., при приемането на промените в Изборния кодекс на ГЕРБ, отново беше отхвърлено искането на ДПС кампания да може да се води и на турски език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!