Местан: Дясното все повече се идентифицира с националпопулизма

Лидерът на ДПС отново се оплака, че няма възможност за агитация на майчин език

Нели Чолашка 22 април 2015 в 10:57 2262 6

Снимка БГНЕС

Лютви Местан

В речта за откриването на новата сесия на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан отново говори за отнетото право на партията му да агитира на майчин език - турски.

Той дори обвини Реформаторския блок и ГЕРБ, че са започнали все повече да се идентифицира с националпопулизма. 

Причината е, че РБ мълчи за проектозакона на Патриотичния фронт за промени в Наказателния кодекс, които предвиждат наказание затвор от 3 до 6 години за предизборна агитация на език, различен от българския.

"Това поведение на вашите коалиционни партньори е чиста проба неонацизъм, чиста проба фашизъм и въпреки възгласите отворете си ушите, отворете си очите за гласа на Европа. Не може да имате избирателно отношение към гласа на Европа", обърна се Мистан към РБ и ГЕРБ.

Той размаха доклад на ПАСЕ против дискриминацията и нетолерантността, в който е записано, че в "България функционират няколко ултранационалистки (фашистки) политически партии и групи, сред които НФСБ, ВМРО.

Лидерът на ДПС обяви, че членове на партията има общо 12 акта за използването на турски език в предизборната кампания за последните избори.

10 от тях били за максималната санкция от 2000 лв., но два, издадени от областния управител на Пловдив Розалин Петков, били глоби за виновно поведение на стойност точно 681 лв.

Местан е категоричен, че зад това число стои годината на създаване на българската държава - 681 г., и това е намек в посока "това е нашата държава, а вие сте чужди елементи в нея".

Върховенството на закона е всички граждани на държавата да имат равни права, напомни лидерът на ДПС.

Предложенията за промени в НК на Патриотичния фронт за инкриминиране на агитацията на чужд език ще се гледат днес от парламентарната правна комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови